Hlavní obsah

V závěru to bylo o infarkt. Vůjtek bude zpocený víc, než čekal, smál se Francouz

Moskva

Když obránce Jordán trefil v 55. minutě prázdnou švýcarskou branku a čeští hokejisté měli třígólový polštář, vypadalo to, že v jejich závěrečném utkání základní skupiny mistrovství světa v Moskvě je už o vítězství nemůže nic připravit. I Pavel Francouz přiznává, že šlo o vyhraný zápas. „Jenže vlastní uvolněností jsme na sebe strhli lavinu, která se pak těžko zastavovala,“ musel uznat pětadvacetiletý brankář a oddechl si, že mužstvo nakonec těsný náskok 5:4 udrželo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Švýcarský reprezentant Gregory Hofmann před českým brankářem Pavlem Francouzem v zápase mistrovství světa v Rusku.

Článek
Fotogalerie

Co se v závěru zápasu pokazilo?

Momenty, kdy hrajeme přesilovku pět na tři, a soupeř v ní jede sám na branku, to už jen tak nezažijete. Švýcaři začali hrát hodně na risk, vytěžili z toho dva góly. My jsme se najednou klepali a museli do poslední chvíle bojovat. Beru to jako dobrou lekci, že nikdy nesmíme polevit. Jak je vidět, tak ani vedení 5:2 pět minut před koncem nic neznamená. Málem jsme se přesvědčili, že v hokeji se může stát cokoliv.

Šlo z branky hráče v poli nějak usměrnit?

Snažil jsem se na kluky křiknout, aby nepolevovali. Ale když hrajete pět na tři a vedete, podvědomě stejně trochu polevíte. Poslední sekundy byly krušné. Na druhou stranu ale musím říct, že když už jsme se si to zavařili, tak jsme se pak semkli a skvěle bránili. Kluci padali do střel, musíme je za to pochválit.

Jak těžká pro vás byla první třetina, v níž na vás šly jen tři střely?

Těžká, nebudu říkat, že ne. Člověk stojí, nedostane se pořádně do hry a než se nadějete, lovíte puk z vlastní sítě. Zase se ale bylo parádní koukat, jak jsme Švýcary točili a nepustili je ze třetiny.

Hodně vás těší, že jste na MS po pěti letech vyhráli základní skupinu?

Vyhrát takhle těžkou skupinu je parádní vizitka. Začali jsme hrát agresivní hokej, hodně bruslili. Máme tady hodně mladých kluků, kteří mají energii a sílu. Každý zápas jsme začínali s pokorou, nelítali v oblacích a drželi se při zemi. A ani teď se nesmíme uspokojit. Minutku se v kabině zaradujeme a pak už soustředíme všechny síly na play off.

V něm vás ve čtvrtek čekají Američané. Jaký to bude soupeř?

Mají mladý talentovaný tým, hrají jiný hokej, než se praktikuje v Evropě. Věřím ale, že když zůstaneme u své hry a budeme bojovní a semknutí, můžeme je porazit.

Už víte, jestli proti nim budete stát v brance vy, nebo Dominik Furch?

Nevíme. Současný režim rotace brankářů mi vyhovuje, nikdo z nás nevyhořel. Držíme nějakou laťku, občas jsme týmu pomohli. O Dominikovi vůbec mluvit nebudu, když dostal jen jeden gól ze tří zápasů. To je jiný příběh. Ale myslím, že se brzo dozvíme, kdo ve čtvrtek nastoupí. Oba do toho půjdeme pořád stejně - podpoříme se, budeme si fandit a přát, abychom postoupili.

Jste rádi, že jste výhrou a prvním místem ve skupině dali kouči Vůjtkovi ten nejhezčí dárek k jeho dnešním 69. narozeninám?

Chtěli jsme pro něj vyhrát, abychom mu udělali radost. Teď bude trochu víc zpocený, než čekal. V závěru to totiž bylo o infarkt (směje se) Ale může se radovat.

Postoupí čeští hokejisté přes Spojené státy americké do semifinále MS?
Ano
88,2 %
Ne
11,8 %
Celkem hlasovalo 75306 čtenářů.

Reklama

Související témata: