Hlavní obsah

Hokejisté si sami splnili přání, v Moskvě počkají na Američany. Žádný vlak. Ani balení, oddechli si

kez (Moskva)Sport.czPrávo

Vítěznou tečku napsali čeští hokejisté za základní částí šampionátu, když porazili 5:4 Švýcarsko. Jako nejlepší z moskevské skupiny potkají v Ledovém paláci při zítřejším čtvrtfinále od 15:15 SELČ výběr USA, který udržel čtvrtou postupovou pozici v Petrohradu ziskem bodu proti Slovensku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Vladimír Vůjtek na české střídačce během utkání se Švýcary.

Článek

Českému týmu šlo nejvíc o to, aby se nemusel stěhovat. „Zabalit a vybalit se, mezitím jet skoro pět hodin vlakem, to by byla velká komplikace. Věděli jsme, co potřebujeme a zvládlo se to dobře. Až na jednu hrubku při střídání, po níž jsme dostali první gól a ten divoký konec, kdy beci zmatkovali, jsme měli jasně hru v moci," přemítal trenér Vladimír Vůjtek.

Zdánlivě klesající křivka výkonů reprezentace zase začala šplhat vzhůru. „Šlo nám o to ukázat, jakou může mít sílu výborná parta hladových vlků. Především jsme chtěli urvat výsledek odvracející nebezpečí přesunu," doplnil obránce Michal Kempný.

Nakonec nebyla ani třeba večerní pomoc Rusů, Češi vše zvládli sami. „Vyhrát takhle těžkou skupinu je pro nás parádní vizitka. Nesmíme se ale uspokojit, jen minutku jsme se z toho v kabině radovali a teď už soustředíme všechny síly na play off," mínil gólman Pavel Francouz.

Na triumf ve skupině dosáhlo Česko po pěti letech, tehdy v Bratislavě pak hrálo čtvrtfinále také s Američany (4:1). Přes USA vedla cesta do zápasu o medaile i předloni v Minsku (4:3), stejný soupeř ale vzal před rokem národnímu týmu v Praze bronz (0:3).

Který z brankářů dostane ve čtvrtfinále přednost?

Letos hráči USA v Petrohradu dokázali zdolat jen tři papírově nejslabší týmy. „To z nich teď ale spadne. Na play off budou určitě nažhavení, vlastně proti nám nebudou mít co ztratit," mínil útočník Michal Birner. „Nám se tady vyplatilo, že jsme každý zápas začínali s pokorou a nelítali v oblacích, takže se dál musíme držet při zemi," sliboval Francouz.

Američané mají věkovým průměrem úplně nejmladší tým na šampionátu. „Musíme si je pozorně nastudovat a detailně se u videa podívat na jejich hru," uvažoval Vůjtek a jen se smál dotazu, zda si přece jen raději nepřál Slováky, které na předchozích čtyřech šampionátech vedl. „Byla by to třešinka pro lidi z Česka i Slovenska a asi i pro mě. Také si ale uvědomuji, o jak ošidné utkání mohlo jít," řekl.

Obecně by se pro čtvrtfinále mohli jevit jako nejpřijatelnější soupeř Němci. „Já bych to takhle neviděl, hrají agresivní, nepříjemný hokej. My si však soupeře nevybírali, prostě na nás vyšli Američané," dodal Vůjtek, jenž celou skupinu točil brankáře a nyní řeší dilema, koho pošle do branky ve čtvrtfinále. „Musíme na jednoho vsadit. Svůj tip už mám, ale ještě nejsme v realizačním týmu dohodnutí. Nejdřív se to samozřejmě dozví právě ti gólmani," dodal kouč.

Postoupí čeští hokejisté přes Spojené státy americké do semifinále MS?
Ano
88,2 %
Ne
11,8 %
Celkem hlasovalo 75306 čtenářů.

Reklama

Související témata: