Hlavní obsah

Jordán se synem si užívají své hokejové kariéry: Děláme blbiny, myšlení je někdy stejné

Martin Kézr (Moskva)Právo

Otcem se stal Michal Jordán už v necelých devatenácti, takže s nyní sedmiletým synem Míšou mohou sdílet své hokejové kariéry. „To se poštěstí málokomu,“ směje se reprezentační obránce z Caroliny, jemuž před třemi měsíci do rodiny přibyla i dcera Stella Anna.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český reprezentant Michal Jordán (vpravo) a Ivan Tělegin z Ruska.

Článek

Jak vás změnila brzká role táty?

Věděl jsem, že se o rodinu musím postarat a zabezpečit ji. Když se ohlédnu, celá ta situace mi dost pomohla v kariéře. Stal jsem se zodpovědnějším, makal víc než ostatní, což mi pomohlo do NHL. Bláznivá léta, kdy kluci prohánějí holky, mě vlastně minula.

Co jste slyšel doma, když jste se musel tak mladý ženit?

Občas padlo slovo o tom, že jsem si vůbec nic neužil, ale víceméně nás naši blízcí hodně podporovali. Já byl vždycky rodinný typ, takže jsem se té roli nebránil. Žena je sice o trochu starší, ale měla to na začátku asi ještě těžší. Když jsem hrál za oceánem, nejdřív jsme nemohli být spolu, ale oba jsme vnímali rodinu jako základ a teď jsme všichni spokojeni.

Syn se narodil ještě ve Zlíně a dcera nyní už v USA. Byl mezi tím nějaký rozdíl?

Holka má díky místu narození americké doklady, ale určitě chceme pro obě děti české občanství. Za sebe říkám, že očekávání přírůstku do rodiny je parádní období, jen nevím, jestli i pro tu mamku, která musí skousnout různé stavy v těhotenství.

Usiloval jste, aby syn šel ve vašich hokejových šlépějích?

My ho do ničeho nenutili, jenže hokej měl všude kolem a brzy ho pohltil. Ze začátku si myslel, že když vleze na led, bude hned umět bruslit, s tím trochu bojoval, ale sám si k hokeji našel cestu. Když vidím, jak ho to baví a že tím žije, tak ho samozřejmě podporuju.

Jste i jeho přísný kritik?

Pamatuju si, jak někdy v přípravce dal třináct gólů a pořád se tam radoval. Nemohl jsem se na tu jeho sobeckost dívat, tak jsem vylezl na mantinel a volal na něho, ať už začne nahrávat. Poslechl mě, z toho jsem měl velkou radost. Podle mě je fajn vést děti ke sportu, mají pak nějaký řád a učí se vnímat autoritu. Ale život by měl být i o něčem jiném, třeba o dobrém vzdělání nebo o základní slušnosti, aby z nich byli správní lidé.

Při loňském šampionátu v Praze nechyběl syn ve vašem dresu na žádném českém utkání. Dívá se i teď u televize na přenosy z Moskvy?

Sleduje poctivě všechna naše utkání a dres má pořád na sobě. Manželka říkala, že fandí zuřivě. Pozorně sleduje i NHL, dívá se na sestřihy zápasů a pak mi vždy hlásí, kdo se trefil. Když jsme hráli naposledy na Floridě, bál se, že Jarda Jágr dá zase gól, až budu na ledě. Já mu sliboval, že ho určitě ubráním, jenže se mi to nějak nepovedlo, a Lucie pak volala, že se Míša tak strašně vztekal u televize, že se dál už ani nemohl dívat.

Užíváte si, že syn může prožívat celou vaši kariéru?

Je to tak, to je zase druhá stránka toho, že jsem se stal brzy otcem, že u toho může být, když hraju hokej. Manželka někdy žertuje, že spíš než táta se synem jsme kamarádi. Pořád spolu děláme i nějaké blbiny, myšlením jsme na tom možná někdy stejně.

Jak to snáší žena?

Zatím dobře. Tím, že se nám jako druhé dítě teď narodila holčička, je to určitě i pro ni příjemnější, že jí může dělat culíky a jednou s ní i ladit oblečení. Kdyby to nevyšlo, asi bychom se snažili o třetí dítě, ale když máme páreček, doufám, že to nějak vyšumí do ztracena...

Když jste jel na letošní šampionát, přivezl jste do Česka celou rodinu a syn tak během školního roku musel změnit prostředí. Jak to zvládl?

Neměl to jednoduché. Jak jsme se přesouvali z Raleighu už během dubna do Zlína, chodí teď poprvé v Česku do školy. Musel si najít nové kamarády, ale myslím, že je spokojený, protože má školu jen od osmi do dvanácti. V Americe chodil od devíti do čtyř odpoledne, takže to pro něj byl ještě s hokejovými tréninky mazec.

Dbáte na to, aby mluvil v pohodě česky i anglicky?

Docela ano, i když češtinu slyší jen doma, ale učitelku má ve Zlíně perfektní, hodně se Míšovi věnuje a látku s ním pečlivě probere. S ředitelkou byly hodně vstřícné, takže by základy skutečně mohl mít slušné. I hokejově mu vyšli trenéři ve Zlíně vstříc a dovolili mu s druhou třídou začít letní přípravu, takže je doma nadšený.

Řešíte doma, jestli je vaše rodinná budoucnost spíš v Česku, nebo v USA?

Se ženou se o tom hodně bavíme, vše souvisí i s mou kariérou. V Carolině mi skončila smlouva a na další lítání mezi farmou a NHL chuť nemám. Uvidím, jaké možnosti budou. Nabídky pečlivě zvážím i s ohledem na rodinu. Věřím, že se to někdy v příštích týdnech rozlouskne a já konečně získám angažmá na celou sezónu.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji 2016

  • Čtvrtfinále

  • 19.05.16      15 : 15 Moskva
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 19.05.16      19 : 15 Petrohrad
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    6 : 0
  • 19.05.16      15 : 15 Petrohrad
    Finsko Finsko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 19.05.16      19 : 15 Moskva
    Ruská federace Rusko Německo Německo
    4 : 1
  • Semifinále

  • 21.05.16      19 : 15 Moskva
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    3 : 4
  • 21.05.16      15 : 15 Moskva
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Finále

  • 22.05.16      19 : 45 Moskva
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 0
  • 22.05.16      15 : 15 Moskva O 3. místo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 7