Hlavní obsah

Co furt řešíte brankáře? Jste jimi posedlí, diví se Jandač před čtvrtfinále

Moskva

Když po dopoledním tréninku, který trval necelou hodinu, dorazil mezi novináře, oznámil asistent trenéra Josef Jandač sestavu, v níž zítra čeští hokejisté nastoupí ve čtvrtfinále mistrovství světa proti Američanům. Jedno jméno ale prozradit nechtěl. Jak už se stalo na šampionátu v Moskvě tradicí, šlo o post brankáře.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankáři českého hokejového týmu Dominik Furch a Pavel Francouz (vpravo) na tréninku v Moskvě.

Článek

Složení jednotlivých formací tedy zůstane stejné, v jakém tým končil úterní zápas se Švýcary?

Přesně tak, budeme hrát na sedm obránců a třináct útočníků. Tím třináctým bude Petr Koukal, Richard Jarůšek s Petrem Zámorským zůstanou na tribuně.

Prozradíte, jestli v brance nastoupí Dominik Furch, nebo Pavel Francouz?

(směje se) Dostal jsem zákaz. My trenéři už to víme, stejně tak to vědí i brankáři. Dohodli jsme se ale, že to nebudeme prozrazovat soupeři. Je to důležitý zápas, můžou se kouknout na různé situace. Proto nechceme jméno gólmana zveřejňovat.

Jak Češi nastoupí ve čtvrtfinále proti USA:
Furch, nebo Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Zaťovič, Faksa, Filippi - Koukal

Šlo o složité rozhodování? Nebo nastal mezi trenéry konsenzus?

Bavili jsme se o tom i s trenérem brankářů Petrem Jarošem. Každý jsme si řekli svůj postoj a více méně jsme se shodli.

Můžete říct, jestli vyšel tip i vám?

Nevím, co furt řešíte ty brankáře. Oba mají výbornou výkonnost a jeden z nich bude chytat. Jste tím nějak posedlí...

Fanoušky toto téma zajímá...

Fanoušky to zajímá, nás zase zajímá, abychom vyhráli. A myslíme si, že je jedna z důležitých věcí neprozradit brankáře. Nechceme z toho dělat vědu, ale kvůli soupeři to nechceme odhalovat.

Už jste u videa zkoumali hru Američanů?

Jejich zápasy máme sestříhané, máme i další informace. Bude důležité, aby nám šly nohy. Když půjdou, tak věřím, že hokejově to dáme. Ale musíme bruslit. S přibývajícími zápasy se kumuluje únava u všech týmů a Američané mají mladé bruslivé mužstvo.

Na loňském šampionátu v Praze jste Američanům podlehli v boji o bronz, o rok předtím jste je v Minsku porazili ve čtvrtfinále. Lze z těchto duelů nějak čerpat?

Nemyslím si to. Oba týmy jsou teď hodně jiné.

Čtvrtfinále rozhoduje, jestli turnaj bude úspěšný, či nikoliv. Cítíte, jak se duel blíží, že stoupá i napětí v týmu?

Všichni si uvědomujeme, že tenhle zápas je hrozně důležitý a teprve teď pro nás mistrovství začíná. Základní skupina nám vyšla výborně a chceme navázat na výkony, které nebyly špatné. Je ale důležité, abychom zůstali v klidu a koncentrovaní. Snažíme se do mužstva dostat, aby nebylo nervózní a pod přemírou tlaku.

Věříte, že tým plný nováčků na šampionátu to zvládne?

Američané taky mají spoustu mladých hráčů, kteří tyhle zápasy nezažili. Postup je otevřený a chceme využít psychické pohody. Kluci si věří a vědí, že když hrají hokej, který chceme, přináší to ovoce. Věřím, že výkon ještě o stupeň zvedneme. Na play off to bude potřeba.

Který brankář nastoupí ve čtvrtfinále proti USA od začátku?
Pavel Francouz
30,3 %
Dominik Furch
69,7 %
Celkem hlasovalo 17172 čtenářů.

Reklama

Související témata: