Hlavní obsah

Fischer jako český skaut pro Světový pohár má jasno. U Jágra není co řešit

Moskva

S hokejem musel skončit v roce 2006, v pouhých 25 letech kvůli problémům se srdcem. Jiří Fischer přesto stihl triumf ve Stanley Cupu a má doma i zlato z MS 2005. Na šampionát do Ruska dorazil bývalý obránce v roli ředitele hráčských operací Detroitu, ale už myslí i na pozici skauta v realizačním týmu české reprezentace pro zářijový Světový pohár.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Fischer (vpravo) a šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener.

Článek

Jakými úkoly jste pověřen z Detroitu?

Přejel jsem teď z Petrohradu do Moskvy a koukám, jak se hráčům klubu daří a jaké věci se u nich dají zlepšovat. Dělám si poznámky pokaždé, když se dotknou kotouče. Daří se Švédu Nyquistovi, se sedmi góly tu je nejlepším střelcem. Larkin se jeví nejnebezpečnějším z Američanů, i když tady hraje centra a v Detroitu byl celou sezónu na křídle. V novém světle se mi tady jeví i Pulkkinen u Finů. Je zajímavé vidět, jak tu mnozí hrají v jiných rolích než v NHL.

Stíháte sledovat i české reprezentanty?

Snažím se. Oslovil mě Pepa Jandač, když dával dohromady štáb na Světový pohár, jestli bych pomohl se skautingem. Tím, že bydlím v Detroitu, tak je to pro mě jednodušší, než kdyby měl někdo pořád létat na NHL. Během turnaje by moje práce měla spočívat v pozorování ostatních týmů a potom pomohu s přípravou našich hráčů na ně.

Díváte se na hráče optikou toho, že už 27. května bude nutné zveřejnit zbývajících sedm hráčů do nominace na Světový pohár?

Určitě budu mít nějaký názor a třeba i doporučení. Půjde ale o týmové rozhodnutí, i když finální slovo má kouč. Mluvíme o jménech hodně, klidně i konferenčně po telefonu, kdy je generální manažer Martin Ručinský na jedné lince, na další Vašek Prospal z Ameriky, tady jsou pak i další trenéři Jarda Špaček i Jirka Kalous. Rozhodnutí se udělá příští pátek, ale bavit se do té doby je důležité. Každý z nás chce dát na konečný seznam jen ty nejlepší, nejvhodnější pro tým.

Myslíte, že by měl být nominován i Jaromír Jágr, i když před rokem oznámil konec reprezentační kariéry?

Jarda je jeden z nejlepších českých hráčů v NHL, takže u něj není co řešit. Je to unikátní hráč nejen v tom, co dělá na ledě, ale i jak se připravuje na zápas, jak se chová v kabině a vše podřizuje svému výkonu. Pro ostatní je to všechno hodně nakažlivé. Zbývá sice jen sedm míst, ale z už nominovaných šli Krejčí i Sobotka na operaci, tam se uvidí, jak to bude.

Máte pocit, že si někdo na šampionátu říká výkony o místo i na Světovém poháru?

Každopádně. Zatím jsou třeba nominovaní jen čtyři obránci a teď je otázka, jestli další brát z Evropy nebo z NHL, jestli víc leváků nebo praváků, všechny detaily hrají roli. Dám příklad. Když koukám na beky, tak mě zajímá, jak rozehrávají pod tlakem, jestli posílají puk jen po mantinelu nebo ho dokážou dát někomu přesně na hůl. Při svěťáku bude na úzkém kluzišti vše ve velké rychlosti a hráč tam má jen milisekundy na rozhodnutí, co udělá s kotoučem. Od obránce se čeká, že puk jen tak nevyhodí, ale dostane kontrolovaně z pásma ven.

Tohle pro vás splňuje třeba Michal Kempný, který byl nečekaně už v první nominaci?

Ten kluk má obrovskou důvěru trenéra a je na něm vidět, že za poslední rok odvedl v Omsku úžasnou práci a teď to zužitkovává. Hraje výborně, moc mu fandím. Když jsem ho viděl tady proti Švýcarům, patřil k nejlepším na ledě.

Je tedy reálné, aby podepsal v létě smlouvu s Chicagem a prosadil se tam?

Šuškají se různé kluby, kam by měl odcházet, ale jak je to přesně, to ví jen jeho agent a on sám. Dostat se do NHL je ale jedna věc, přežít tam čtyři až pět let pak druhá. Teprve druhým, třetím kontraktem hráč potvrdí, že je opravdu v lize platný. První smlouva může být i o tom, že člověk je něčím zajímavý a někdo mu dá čuchnout.

Pomůžete české reprezentaci i radou jak na USA, které jste viděl na vlastní oči v Petrohradu?

Každy tým jsem tam viděl minimálně ve dvou zápasech, Američané mají relativně mladší obranu a bude důležité, aby byla co nejvíc pod tlakem. Musíme být ale připraveni, že dokážou hrát hodně důrazně kolem branky. Amercký tým má ale spoustu talentu v útoku. Už jsem říkal, že Larkin je vynikající. Letos se jako jediný z Detroitu dostal na Utkání hvězd.

Kdo vás ještě z týmu čtvrtfinálového soupeře zaujal?

Matthews, adept na jedničku draftu. Ten vypadá, že čím jsou zápasy důležitější, tím hraje líp. Na druhou stranu USA dosud nehrály tolik týmově jako Češi, navíc museli do Moskvy cestovat, to je určitě bonus pro naše kluky. Trenérům ale nechci radit, všemu tu skvěle velí pan Vůjtek. Málokdo asi čekal, že reprezentace půjde z prvního místa ve skupině. Když se bude držet svého hokeje, tak jí hodně věřím.

Postoupí čeští hokejisté na MS přes celek USA a zahrají si o medaile?
Ano
84,5 %
Ne
15,5 %
Celkem hlasovalo 28032 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji 2016

  • Čtvrtfinále

  • 19.05.16      15 : 15 Moskva
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 19.05.16      19 : 15 Petrohrad
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    6 : 0
  • 19.05.16      15 : 15 Petrohrad
    Finsko Finsko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 19.05.16      19 : 15 Moskva
    Ruská federace Rusko Německo Německo
    4 : 1
  • Semifinále

  • 21.05.16      19 : 15 Moskva
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    3 : 4
  • 21.05.16      15 : 15 Moskva
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Finále

  • 22.05.16      19 : 45 Moskva
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 0
  • 22.05.16      15 : 15 Moskva O 3. místo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 7