Hlavní obsah

Finy táhnou ke zlatému hattricku mladíčci. Laine kvůli Ovečkinovi ani nebude prát dres

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Můžou dnes dosáhnout něčeho, co se v hokejové historii dosud žádnému národnímu týmu nepodařilo. Hokejisté Finska v aktuální sezóně ovládli šampionáty hráčů do osmnácti i dvaceti let, teď je už jen jediná výhra dělí od toho, aby triumfovali i na mistrovství světa dospělých a zkompletovali tak zlatý hattrick. Ve finále od 19:45 SELČ (přímý přenos na ČT Sport, podrobná on-line reportáž na Sport.cz) k tomu musejí porazit úřadující šampióny Kanaďany.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Fin Sebastian Aho (uprostřed) oslavuje se spoluhráči gól vstřelený v semifinále MS Rusku.

Článek

„Je krásné sledovat, že je finský hokej na dobré cestě. Máme v klubech po celé zemi skvělé trenéry a hodně lidí, kteří mají o hokeji výborný přehled. V neděli nás čeká poslední zápas a budeme se snažit na zlatou medaili dosáhnout," prohlásil po semifinálové výhře 3:1 nad Ruskem, k níž výrazně přispěl dvěma přesilovkovými góly, Sebastian Aho.

Právě osmnáctiletý útočník Kärpätu Oulu je jedním ze tří hráčů současného výběru kouče Kariho Jalonena, kteří v lednu startovali i na zlatém turnaji dvacítek. Těmi dalšími jsou stejně starý Patrik Laine a devatenáctiletý útočník Mikko Rantanen.

„Skvělé zjištění, že můžu poznat, jak top hráči, co jsou na mistrovství, hrají a navíc jim stačíme," těší Laineho, jenž se stane na letošním draftu NHL horkým zbožím a bude s Američanem Matthewsem soupeřit o post jedničky ve výběru klubů. „Draft ale není moje hlavní motivace. Tou hlavní je vyhrát s reprezentací tři zlata v jedné sezóně. Kvůli nim bych pak měl v draftu větší šanci," pokračoval útočník Tappary Tampere v rozhovoru pro kanadskou televizi TSN.

Aho: Porážky nesnáším, hattrick se pokusíme dokonat

Po zápase s Rusy hýřil Laine dobrou náladou. Ještě aby ne, zastavit rozjetou sbornou je velký úspěch. A vzpomínal i na ostrý hit, který obdržel od hvězdného Alexandra Ovečkina. „On je ale můj vzor, takže po tom střetu ani nebudu prát svůj dres," smál se Laine.

Laine na turnaji září, bryskně překonal i rekord Jaromíra Jágra a se sedmi góly a pěti asistencemi je nejproduktivnějším hráčem Suomi na turnaji. V semifinále se sbornou ho ale zastoupil Aho. „Ve čtvrtfinále jsem nehrál to nejlepší, co umím. Proti Rusům jsem se snažil předvádět svou hru a zápas si užít," říkal Aho.

Ve 26. minutě nejprve ranou z mezikruží srovnal na 1:1, na konci druhé třetiny trefou z hranice brankoviště upravil na 3:1. „U mého prvního gólu to skvěle udělal Mikael Granlund. Já pak jenom střílel a zkoušel trefit branku. Při druhém to zase byla skvělá přihrávka a stál jsem před brankovištěm," popisoval své zásahy.

Aho si troufá i na finále s obhájci zlata Kanaďany. Ti sice na MS vyhráli 23 z posledních 25 zápasů, právě Finové jim ale uštědřili jediné dvě prohry. „ Máme dobrou šanci vyhrát, na ledě necháme všechno a pokusíme se zlatý hattrick dokonat. Porážky nesnáším," říká Aho.

Reklama

Související témata: