Hlavní obsah

Konečnou soupisku hokejistů do 20 let určí příprava s USA

PRAHA

Teprve sobotní přípravný zápas s týmem USA rozhodne o definitivním složení soupisky českých hokejistů pro mistrovství světa do 20 let v Pardubicích a Liberci. Po utkání v České Třebové oznámí trenér Miloslav Hořava jména dvou hráčů, kteří z nyní pětadvacetičlenného kádru pro šampionát vypadnou. Zatím se neví ani to, zda půjde pouze o obránce či útočníky, jistotu mají jen tři gólmani.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Česká hokejová reprezentace do dvaceti let

Článek

Hořava je totiž připraven vzít na šampionát buď sedm obránců a třináct útočníků, nebo i osm obránců a jen dvanáct hráčů do útoku. "Základní sestava týmu bude dána po zítřejším zápase s Američany," dal jasně na srozuměnou hlavní kouč týmu na páteční tiskové konferenci v Praze.

Tři nominovaní brankáři se o svá místa bát nemusí, o pozici jedničky však rozhodnuto není. "Máme tři velice kvalitní gólmany. Kdo bdue chytat, budeme určovat po jednotlivých zápasech," řekl Hořava. Jasno není ani o složení jednotlivých útoků, ale zřejmě by hráči mohli nastupovat tak, jako při úspěšném přípravném zápase se Švýcarskem, které ve čtvrtek rozstříleli 7:1. Kapitánem týmu byl určen útočník Michael Frolík, jenž jede už na svůj čtvrtý juniorský šampionát.

Po sobotním zápase s USA dostanou hráči volno a znovu se tým sejde až v pondělí 24. prosince. První zápas na MS čeká český tým ve středu 26. prosince večer proti Kanadě. Vítěz posledních tří šampionátů je hlavním favoritem na triumf, čehož si je dobře vědom i Hořava. "Kanada i Švédsko jsou velcí favorité, a nepříjemné bude i Slovensko. "Díky působení týmu ve slovenské extralize jsou velmi sehraní. I přesto, že většinu zápasů prohráli, ta zkušenost ze zápasů proti extraligovým týmům je pro ně velké plus," varuje Hořava i před dalším soupeřem svého týmu ve skupině.

Do Česka míří skauti a manažeři z NHL

Mistrovství světa dvacetiletých hokejistů slibuje vrcholnou podívanou v podání nejlepších talentovaných hráčů světa a odpovídá tomu i zájem ze zahraničí. "Už teď máme na seznamu kolem 160 skautů a sedm generálních manažerů z NHL," prozradil předseda organizačního výboru MS Zbyněk Kusý. Ten věří, že turnaj bude mít především v Pardubicích, kde hraje své zápasy český tým, slušnou návštěvnost.

"Historicky máme vyzkoušeno, že během vánočních svátků máme nejvyšší návštěvy," chlubil se Kusý, jenž působí zároveň i jako generální manažer pardubického extraligového klubu. Dobrou návštěvnost podle něj podpoří i velmi přijatelné ceny vstupenek. Ve dnech, kdy hraje český tým, se ceny vstupenky na dva zápasy pohybují od 60 do 190 korun na nejlepší místa. V ostatní dny stojí lístek na jednotlivý zápas maximálně 80 korun.

Reklama