Hlavní obsah

Hořava: Chceme, aby hráči ten velký tlak obrátili ve výzvu

V roce 1980 byl Miloslav Hořava jako devatenáctiletý nadějný obránce s československou juniorskou reprezentací na svém prvním mistrovství světa ve Finsku. Sedmadvacet let poté stojí na střídačce jako hlavní trenér jehož úkolem je na domácím šampionátu dovést tým k medailovému umístění. "Rádi bychom, aby si lidé řekli, že kluci udělali pro úspěch maximum," řekl Hořava při setkání s novináři.

Článek

Trenér Hadamczik tvrdí, že bez hráčů ze zámoří se na MS neobejde. Platí to i pro juniorský tým?

Já mám na to trochu jiný názor. V NHL jsou asi ti opravdu nejlepší hráči, ale pro juniorské soutěže v zámoří tohle úplně neplatí. Ale my tam v této věkové kategorii máme těch hráčů opravdu strašně moc. Původně jsme chtěli brát ze zámoří jen ty opravdu špičkové hráče. Ale když se nám nedařilo na turnajích a nevyhráli jsme ani zápas, tak jsme se rozhodli jet do zámoří podívat se především na obránce.

Tým je tvořen zhruba z poloviny hráči ze zámoří a z domácí soutěže. Fungují vztahy mezi těmito hráči v kabině?

Nálada v týmu se mi zdá velice dobrá. Myslím, že si ti kluci navzájem přejí, snaží se v zápasech odevzdat maximum. Jsem spokojený.

Kapitánem týmu byl zvolen Michael Frolík, co rozhodlo v jeho prospěch?

Musím říct, že o této volbě jsme vůbec nepochybovali. Od prvního soustředění, od prvního dne, kdy Michael vstoupil na led, tak to byl profesionál se vším všudy. To je kluk, který dělá všechno naplno, vše pro mužstvo, nic nevypustí.

U týmu je i psycholog, co vlastně s hráči dělá?

Je to takový mentální trenér a na jeho práci se musíte zeptat jeho. On o tom chce ale mluvit až po skončení turnaje, což myslím, že je správné.

Jak se na to tváří samotní hráči?

Je to pro ně novinka, ale berou to dobře. Protože je to pro ně zajímavá zkušenost. Když se dnes podíváte na sportovce, kterým se nedaří, tak 98 procent z nich tvrdí, že je to "v hlavě".

Na střídačce tvoříte s pány Rulíkem a Weissmannem trenérský triumvirát, máte nějak rozdělené pravomoce?

Na většině věcí se domlouváme. Obrovskou práci ohledně taktiky dělají Radim Rulík s Ondrou Weissmanem, to je pro mne obrovská pomoc, kterou od nich očekávám. Během zápasů bude mít Ondra na starosti obránce, já útočníky. Ale všechno se dělá společně.

Ten tlak na hráče bude před domácím publikem obrovský, nebude jim to svazovat ruce?

Byli bychom hodně rádi, kdyby se nám ten tlak podařilo obrátit ve výzvu. Že dokážou vyhrávat.

S jakým umístěním byste byl na MS spokojený?

Mě by stačilo ke spokojenosti, když půjdou hráči do zápasů naplno a odevzdají maximum. Aby si lidé řekli, že kluci udělali maximum pro úspěch. Ať už bude umístění jakékoliv.

Reklama

Související témata: