Hlavní obsah

Hořavu štvou předčasné odchody mladíků do zámoří

Nedávno si trenér českých hokejistů Alois Hadamczik postěžoval, že bez hráčů z NHL nemá reprezentace naději na úspěch. A zámořské posily jsou zřejmě nepostradatelné i pro juniorský tým, v mužstvu pro blížící se světový šampionát je jich téměř polovina. "Máme jich v Kanadě příliš mnoho, úmrtnost talentů je pak obrovská" mrzí kouče národního týmu do dvaceti let Miloslava Hořavu.

Článek

"Hráči hrozně pospíchají. V šestnácti nebo sedmácti se urazí, že nejsou v extralize a odjedou do Kanady. Hodně hráčů by přitom udělalo líp, kdyby zůstali doma a tady se prosadili. Úmrtnost takových talentů je pak obrovská a to je hrozná škoda," stěžoval si Hořava při pátečním setkání s novináři.

Vinou odlivu mnoha hráčů do zámoří podle Hořavy domácí mládežnický hokej nyní trochu stagnuje. "Navíc si myslím, že každému odchod do Kanady úplně neprospěje. Jsem toho názoru, že když tam některý z těch hráčů jde a je talentovaný a pracovitý, tak se tam ještě zlepší. Pokud tam ale jde jen průměrný hráč, tak se tam hokej nenaučí," tvrdí kouč, jenž stál dosud pouze na střídačkách týmů dospělých.

Ať hraje dvacítka v první lize

"Je to jiné. Hlavně v tom, že v národním týmu máte hokejisty jen párkrát pohromadě. Nejlepší je, když máte hráče pod sebou pravidelně a můžete je trochu ´tvarovat´," porovnává změnu Hořava, jemuž se mimořádně zamlouvá slovenský model, kdy juniorský reprezentační tým hraje celou sezónu ve slovenské extralize dospělých.

"Bylo by výborné, kdyby se to povedlo udělat i u nás a zabudovat takové mužstvo třeba do první ligy, v extralize to nevidím reálně. Pak bych asi nemusel jezdit pro posily do zámoří. Měl bych hráče pořád pod sebou a vychoval bych si je. Ale je to samozřejmě otázka peněz, to mužstvo by musel někdo platit," nastínil myšlenku vzít si příklad od sousedů.

Zápasy s dospělými podle Hořavy slovenské juniorce hodně pomohly, proto si pro přípravu také vybral duely s extraligovými týmy. "Byla to výborná věc. Hodně nám to pomohlo a doporučuji to dalším trenérům, kteří budou u dvacítky působit. Ti kluci takovouhle zkušenost v juniorských soutěžích nezažijí. Kolikrát velké sebevědomí a myslí si, že by měli hrát extraligu, jenže pak si to zkusí a vidí, že na to prostě nemají. Tohle poznání pro ně bylo potřebné," dodal.

Reklama