Hlavní obsah

Na šampionát chtěl každý, hráči se do dvacítky nabízeli sami

PRAHA

Mistrovství světa juniorů patří pro každého mladého hokejistu mezi klíčové milníky kariéry. Účast na šampionátu znamená nechat se vidět mezi desítkami skautů z NHL a úspěch může být důležitým krokem k angažmá ve slavné soutěži a v budoucnu třeba i pohádkovým příjmům. I proto neměli stavitelé českého týmu potíže se sháněním hráčů, naopak někdy museli čelit všemožným doporučením hráčských agentů.

Článek

"Byly telefonáty, kdy nám agenti volali a upozorňovali na toho a toho hráče," prozradil pro Sport.cz generální manažer české reprezentace do dvaceti let Jaroslav Vlasák. "Ale nenazýval bych to nějakými tlaky, my už jsme měli jasnou představu o týmu," dodal s tím, že on i trenér Miloslav Hořava se nehodlali nechat nikým ovlivnit při volbě hráčů.

I vzhledem k tomu, že se mistrovství světa koná doma, nebylo třeba ani oslovené hráče přesvědčovat k účasti na šampionátu. "Vůbec to nebylo těžké. Všichni kluci, které jsme oslovili, byli natěšení tím, že dostali šanci porvat se o účast na mistrovství světa," pokračoval Vlasák.

Hořava: Zranění? To se prostě stává...

Mrzet tak mohou jen zranění některých hráčů, se kterými trenéři najisto počítali, především Michala Řepíka a Vladimíra Růžičky mladšího. "Samozřejmě nás to mrzí, ale takový je hokej. Je velká škoda, že se zranil Michal Řepík, protože jsem s ním mluvil a on moc chtěl přijet. Pak se zranil Vláďa Růžička... To se prostě stává," nedělá z toho velkou tragédii kouč Hořava.

Oželet musel i účast Jiřího Tlustého, kterého povolal tým NHL Toronto Maple Leafs opět do prvního týmu. "Jirka Tlustý je jiný případ. Hrát ve dvaceti NHL je paráda, pro něj je to jedině dobře," přeje Hořava mladému útočníkovi úspěch. Teoreticky je však pořád možné, že by Tlustý mohl ještě český tým posílit dodatečně.

Případné další posily už nebudou

"Jsme s ním domluveni, že kdyby se ještě objevila nějaká možnost jak přijet, tak se nám ozve. Ale už s tím moc nepočítáme, asi už tam není šance," uvažoval reálně Vlasák a dodal, že s dalšími posilami v průběhu turnaje se nepočítá. "Tahle možnost je myslím nulová. Tým bude mít uzavřenou soupisku," řekl na závěr.

Reklama