Hlavní obsah

Fanoušci se těší na budoucí hvězdy NHL

PRAHA

Výjimečnou příležitost vidět na vlastní oči budoucí hvězdy NHL mají čeští fanoušci. Už ve středu začíná v Pardubicích hokejové mistrovství světa do 20 let, na němž se mimo jiné představí i čtyři z nejlepší pětice posledního draftu i největší favorité výběrů 2008 a 2009 Steven Stamkos a John Tavares. Čeští hokejisté hodlají po loňském pátém místě ve Švédsku znovu útočit na medailové příčky.

Článek

Pozici ale mají mladí Češi složitou, juniorskému hokeji dominuje Kanada. Hráči z kolébky hokeje, kteří vyhráli poslední tři šampionáty, jsou favoritem i letos. A právě Kanada bude prvním soupeřem svěřenců trenéra Miloslava Hořavy na mistrovství světa. Třináctinásobný šampión má opět našlapaný tým, včetně tří z pěti nejvýše vybraných hokejistů posledního draftu. Bek Karl Alzner byl už u loňského titulu v Leksandu, Thomase Hickeyho a Kylea Turrise čeká premiéra.

Kouč Craig Hartsburg do výběru povolal stejně jako před rokem hodně mladých hráčů. Svůj talent hodlá předvést i centr Oshawy Generals John Tavares. „"Je to velice šikovný hráč, spíš takový evropský typ. Výborný s pukem, umí nahrát, ," popsal ČTK teprve sedmnáctiletou hvězdičku OHL trenér Hořava. Kanaďané budou spoléhat i na útočníka Sarnie Stevena Stamkose, který by podle prognóz skautů měl být jedničkou příštího draftu. Hned za ním je v předběžném pořadník bek Drew Doughty, který se také na šampionátu představí.

A to ještě Kanaďané nemohou využít několik mladíků, kteří již pravidelně hrají NHL. Forvarda Chicaga Jonathana Toewse, Tučňáka Jordana Staala nebo Olejáře Sama Gagnera. Ti všichni byli draftovaní v první desítce. Američané postrádají jedničku posledního draftu Patricka Kanea, jehož neuvolnilo Chicago. Naopak budou spoléhat na služby urostlého Jamese van Riemsdyka, kterého si jako celkově druhého vybrala Philadelphie, i na sedmičku loňského draftu Kyle Okposa.

Frolík a Voráček potáhnou český tým

Z Rusů bude největší pozornost upřena na Alexeje Čerepanova, kterého si letos v prvním kole vybrali New York Rangers. Útočník Omsku byl loni jako sedmnáctiletý vyhlášený nejlepším útočníkem šampionátu.

Z českého celku jsou v zámoří nejznámější Jakub Voráček, kterého letos jako sedmého v pořadí draftoval Columbus, a kapitán týmu Michael Frolík. Ex-kladenského útočníka, který se představí už na svém čtvrtém juniorském šampionátu, si vybrala o rok dříve Florida jako celkově desátého. Úvodní duel mladých českých hokejistů s Kanadou začne ve středu v Pardubicích ve 20:00, přímý přenos poběží na ČT4 Sport a sledovat jej můžete i v on-line reportáži na stránkách Sport.cz.

Reklama