Hlavní obsah

Čeští junioři v tvrdé řežbě nedali Kanadě ani gól

PARDUBICE

Těžký úkol měli před sebou čeští hokejoví junioři při středečním vstupu do mistrovství světa v Pardubicích. Ačkoliv se bili jako lvi, porazit favorizovanou Kanadu se jim nepodařilo a podlehli úřadujícím šampiónům 0:3. Kanada vynikala v tvrdosti a důrazu před brankou a to jí přineslo úspěch. Pověst výjimečného talentu potvrdil teprve sedmnáctiletý John Tavares, autor dvou branek.

Článek

Pro úvodní zápas turnaje dostal v české brance přednost Michal Neuvirth, více práce měl od začátku jeho protějšek na kanadské straně. Při přesilové hře v úvodu zápasu pálili nebezpečně Bořuta a Frolík, v nájezdu byl faulován Sklenář. Díky tomu hráli Češi jednatřicet vteřin přesilovku pět na tři a nejprve Voráček a po něm Bořuta posílali na kanadského gólmana jednu dělovku za druhou.

HOKEJOVÉ MS "20" ON-LINE NA SPORT.CZ:
Skupina A:Česko - Kanada

Voráček v sedmé minutě překazil rozehrávku jednoho z kanadských obránců a měl před sebou už jen brankáře Berniera, jenž jeho střelu vytěsnil do bezpečí. Při oslabení se vyznamenal i Neuvirth včas položeným betonem do dorážky Turrise. Kanaďané přitvrdili nejen před českou brankou, jejich zákroky tvrdě pocítili především Květoň a Ondráček. Ani další přesilová hra ale k úspěchu nevedla, s Voráčkovou střelou si Bernier poradil. V závěru se zase museli bránit Češi a Neuvirth se zapotil při střelách Turrise a Matthiase.

Kanaďané to začali přehánět s tvrdostí

Lehce mu asi nebylo ani při útočném výletu obránce Doughtyho, jenž však ve finální fázi přenechal puk Boychukovi a ten celou akci naštěstí pokazil. V 24. minutě zbytečně fauloval Szturc a česká branka se ocitla pod palbou. Ve stoprocentní šanci byl po přihrávce Stamkose Marchand, Neuvirth zasáhl fantasticky. Agilní Stamkos vzápětí ještě trefil tyčku.

Vyloučení Holzapfela v 29. minutě přineslo opět české šance. Do brány se

tlačili Látal a Květoň, Szturc střílel těsně vedle. Při oslabení se neuvěřitelně předvedl Neuvirth, když zblízka lapil tutovku Matthiase. Za pár vteřin už byl ale bezmocný, když číhající Tavares přesně usměrnil střílenou přihrávku Pyetta. V 38. minutě Gillies sestřelil u mantinelu Bořutu a fanoušci nespokojení se způsobem kanadské hry naházeli na led odpadky.

Důraz se zámořskému týmu vyplatil 

Na začátku třetí části ujel po pravé straně Holzapfel, naštěstí střílel mimo. Při bleskové akci ve 44. minutě už ale domácí takové štěstí neměli. Střelu Godfreye z dálky ještě Neuvirth pokryl, ale dotírající Halischuk puk přece jen dotlačil za jeho záda. A mohlo být ještě hůře, kdyby český gólman nevychytal Girouxe.

Třetí branku vstřelili Kanaďané v přesilové hře osm minut před koncem, vyloučení Jordána potrestal už po deseti vteřinách Tavares. Čeští hokejisté sice předváděli pohledný hokej, jenže proti důrazným zámořským bekům bylo těžké se prosadit. A když už si vytvořili velké šance, byl na místě brankář Bernier. Samostatná česká reprezentace dosud na juniorském MS Kanadu nikdy neporazila.

Česko - Kanada 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 32. Tavares (Pyett, Stamkos), 44. Halischuk (Godfrey, Stamkos), 52. Tavares (Stamkos). Rozhodčí: Partanen, Ronn (oba Fin.) - Feola (USA), Kekalainen (Fin.). Vyloučení: 6:8. Využití: 0:2. Diváci: 10 057.
Česko: Neuvirth - Bořuta, Jordán, Piskáček, Parýzek, Suchý, Prokop, Hampl, Kundrátek - Látal, Frolík, Květoň - Szturc, Strapáč, Voráček - Bártek, Semorád, Meidl - Ondráček, Kuběna, Sklenář. Trenér: Miloslav Hořava.
Kanada: Bernier - Alzner, Doughty, Hickey, Schenn, Pyett, Godfrey - Marchand, Turris, Giroux - Simmonds, Sutter, Legein - Boychuk, Holzapfel, Gillies - Tavares, Matthias, Stamkos, Halischuk. Trenér: Craig Hartsburg.

Reklama