Hlavní obsah

Neuvirth by rád získal další zážitek v plné hale

Martin KézrPrávo

Bez určení gólmanské jedničky hrají čeští hokejisté na MS dvacetiletých, dva mladíci působící v zámoří se o místo zatím dělí. Michal Neuvirth zářil proti Kanadě, ale teprve v sobotu ráno se dozví, zda odchytá i duel se Slováky, nebo nastoupí Jakub Kovář jako proti Dánům.

Článek

„Je to divný pocit den před zápasem nevědět, jestli půjdu do branky, ale respektuji trenérovu taktiku. Nervózní z toho nejsem, přestože vím, že tým na gólmana hodně spoléhá. Ta nejistota mi ani neovlivňuje přípravu na zápas. V gólmanském tandemu vycházíme perfektně, žádné napětí nebo přehnaná rivalita mezi námi nejsou a na páteční večer jsme si jako zpestření jídelníčku společně objednali pizzu,“ říká Neuvirth, ale přizná, že by v sobotu moc chtěl chytat.

„V plné hale bude zase parádní atmosféra, rád bych získal podobný zážitek jako s Kanaďany. Ze zámoří znám komornější atmosféru, tam se tolik nefandí. Až podle záplavy zpráv na mobilu jsem zjistil, jak moc nám lidi doma přejí úspěch,“ tvrdí Neuvirth.

„V přípravě pro mě nebylo jednoduché zvyknout si zase chytat na širším kluzišti evropských rozměrů, ale z premiérového utkání na turnaji jsem měl vnitřně dobrý pocit. Jen škoda, že těch pár povedených zákroků nedláždilo cestu k výhře, proti Slovensku to už musí být jinak,“ tvrdí ústecký rodák, jehož rodiče sledují každý český zápas na šampionátu z hlediště.

Prožívá vrchol dosavadní kariéry 

„Jsem si jistý, že celému týmu podpora publika pomůže," říká gólman, jenž v létě podepsal smlouvu s Washingtonem. „Na kempu jsem v přípravě na NHL odchytal i vítězné utkání, přesto mě poslali zpátky do juniorské ligy do Plymouthu a tam jsme se Smithem z americké dvacítky najednou byli dva rivalové na jediné místo,“ vypráví Neuvirth s tím, že zpočátku chytal zpočátku víc, jenže to se nelíbilo Nashvillu, který konkurenta draftoval. „Pak dostával víc šancí v brance on, ale s tím pro změnu nebyli spokojeni Capitals a nakonec si prosadili mou výměnu do kádru rivala ve Windsoru,“ prozrazuje český gólman.

Když v novém dresu hned vychytal výhru na ledě Plymouthu, dočkal se hodně nepříjemného přijetí. „Vzápětí jsme tam zvítězili znovu, teď mě tam vyloženě nesnáší. Já si ale hokejově polepšil. Popularita mládežnického hokeje je tam ale nesrovnatelná s Českem, o hráče se zajímají fanoušci i média, zvlášť nyní ve Windsoru jsem byl poslední týdny neustále v centru pozornosti,“ líčí Neuvirth, který má doma bronz z MS osmnáctiletých. „Hrát ale šampionát dvacítek na domácím ledě, to je pro mě zatím vrchol kariéry,“ doplňuje talentovaný gólman, jenž se jako junior objevil v brance pražské Sparty na Spenglerově poháru.

„Přemýšlel jsem už i nad možností jít zpátky do Evropy, ale nechci se vzdát ještě snu o NHL,“ říká s nečekaně silným anglickým přízvukem. „To je tím, že jsem v Kanadě už druhý rok sám. Teď žiju podle zámořských hokejových zvyklostí v rodině takové milé starší Kanaďanky, což je lepší než být sám někde na hotelu, ale v rodné řeči si tam nemám s kým promluvit. Na češtinu dojde jen když si volám s rodinou přes Skype, nebo čtu na internetu. Teď si během mistrovství pouštíme hodně filmy z DVD, ale víc než naše bijáky letí ty anglicky mluvené.“

Reklama

Související témata: