Hlavní obsah

Českou slabinou může být obrana, doufají Slováci

PARDUBICE

Pokud chtějí slovenští hokejisté do dvaceti let hrát na mistrovství světa v Pardubicích a Liberci o medaile, musí bezpodmínečně v sobotu porazit českou reprezentaci. Slováci přiznávají, že favoritem zápasu bude domácí tým, ale rozhodně se nevzdávají předem. „Každý zápas začíná od nuly a my nemáme co ztratit,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz trenér slovenského celku Štefan Mikeš.

Článek

Slovenský kouč si je dobře vědom kvalit svého soupeře v zápase o vše. „Český tým je individuálně velmi vyspělý a mimořádně silný v útočné třetině. Jeho hráči jsou kreativní, rádi si pohrají s pukem. Vědí, jak využít volné prostory a dostat se do přečíslení. To jim nesmíme dovolit. Musíme být velmi koncentrovaní,“ varuje předem.

V zápase chce proto vycházet hlavně z dobré obrany a sázet na brejkové situace a přesilové hry. „Nechceme hrát s Čechy otevřenou partii, víme, kde je jejich síla. Navrch musíme mít hlavně v přesilovkách. Vzít na sebe odpovědnost a neváhat se střelbou, vynucovat si lepší střelecké pozice, předvádět lepší pohyb a rychlé zakončení,“ přeje si Mikeš od svých svěřenců. Nevyloučil, že se jeho hráči budou soustředit na české hvězdy Frolíka s Voráčkem.

Skokan radil brankářům, jak zastavit Frolíka

„Když si pohlídáme tři jejich nejlepší hráče, tak to půjde,“ myslí si také útočník David Skokan, který kvality Michaela Frolíka dobře zná ze společného působení v zámořském klubu Rimouski Oceanic. „V Rimouski je Mišo největší hvězda a správný lídr, hodně se na něj spoléhá. Před pátečním tréninkem jsem se s ním a Jakubem Voráčkem potkal a trochu jsme se ze srandy hecovali,“ řekl hráč, jenž spolu s dalšími slovenskými hokejisty pozoroval trénink českého týmu.

Slovenským brankářům pak radil, co mohou od Frolíka očekávat. „Dobře vím, jakým stylem hraje, jeho zvykem je střílet na vyrážečku. S tím by mohl mít proti Julovi Hudáčkovi problémy,“ upozornil na fakt, že slovenský gólman chytá v opačném gardu. Na zápas s Čechy se ohromně těší. „Bude skvělá atmosféra, protože fanoušci v Pardubicích jsou super. Doufám, že to dotáhneme do vítězného konce,“ tvrdí Skokan optimisticky.

Zatím štěstí neměli, snad přijde teď

Slovenská dvacítka je složená převážně z hráčů týmu, který nastupuje ve slovenské extralize dospělých. Nastupuje v něm i obránce Milan Bališ a věří, že dlouhodobá sehranost týmu pomáhá. „To že hrajeme pravidelně proti dospělým chlapům by měla být naše výhoda. V juniorské kategorii se hodně sází hlavně na bruslení, zatímco v extralize dospělých se hraje už techničtěji,“ vyjmenoval klady slovenského experimentu.

Podle Bališe by se měli v sobotním zápase prosadit jeho spoluhráči v útoku. „Myslím, že česká obrana není tak dobrá jako jejich útok. Tam bysme se mohli prosadit," tvrdí. Ať už zápas dopadne jakkoliv, trenér Mikeš chce, aby jeho svěřenci zanechali na turnaji dobrý dojem. „Musíme mít čisté svědomí, že jsme udělali pro úspěch vše, co bylo v našich silách. Zatím jsme štěstí neměli, snad přijde právě teď,“ přeje si pro duel s Čechy.

Reklama