Hlavní obsah

Češi věděli, že jde o všechno a do Liberce se stěhovat nechtěli

PARDUBICE

Vyhrát a udržet se v boji o postup nebo si kromě porážky odnést ještě povinnost porazit v posledním zápase skupiny mistrovství světa silné Švédsko. Takové byly myšlenky českých hokejistů do dvaceti let před důležitým sobotním zápasem se Slovenskem. Výzvu zvládli, po výhře 5:2 si s předstihem zajistili čtvrtfinále turnaje. „Spadl nám kámen ze srdce,“ přiznal po utkání útočník Daniel Bártek.

Článek

„Naší cílem bylo ten zápas vyhrát a probojovat se dál. Jsme rádi, že jsme to zvládli,“ pokračoval Bártek, jenž se postaral o krásnou akci v závěru utkání, kdy ujel v oslabení s Martinem Látalem a nezištně jej v dobré pozici vyzval ke skórování. „To se tak nějak vyvinulo z té situace. Viděl jsem, že je ten bek stáhnutý a mohl jsem zkusit střelu. Ale Martin tam byl najetý zprava a sám, tak jsem mu to ještě vrátil a vyšlo to,“ usmíval se.

Sám si připsal třetí gól českého týmu, hra v elitní formaci s Voráčkem a Frolíkem mu evidentně svědčí. „To je sen každého kluka hrát s takovýma hráčema. Oni si to dají, ví o sobě, přihrávají si... Je to paráda,“ pochvaloval si 19letý útočník. V zápase Češi vedli už 4:0, přesto nepřestávali bojovat. „Říkali jsme si, že to nesmíme podcenit a hrát pořád na sto procent. Že vedení 4:0 nic neznamená, že by se mohli ještě do zápasu vrátit,“ upozorňoval.

Neuvirth čekal na konec a hymnu

Ve třinácté minutě byl přitom zápas zcela otevřený. Češi sice vedli jedna nula, ale slovenský tým dostal výhodu trestného střílení. Marcinko však nájezd proti Michalu Neuvirthovi neproměnil. „Znám toho hráče z quebecké ligy a vím, že dává góly střelou mezi nohy. Takže jsem to čekal spíš tam a na to se připravoval. Naštěstí gól nedal,“ popsal český gólman inkriminovaný moment.

Inkasoval nakonec jen dvakrát, z toho jednou v dvojnásobném oslabení. „Ten první gól byl trochu smolnej, ale při druhé brance v přesilovce pět na tři nás opravdu vyšachovali. Na to, že by mohli dát další branku, jsem nemyslel. Už jsem jen čekal na konec zápasu a na to, až se bude hrát naše hymna,“ věřil ve vítězný konec.

Nerad by se totiž smiřoval s tím, že bude tým hrát jen o udržení v libereckém dějství šampionátu. „Věděli jsme, že jde vlastně o všechno. Že tenhle zápas rozhodne, jestli půjdeme do Liberce nebo zůstaneme tady a budeme hrát čtvrtfinále,“ uvědomoval si důležitost duelu. „Soupeř asi nečekal, s jakým nasazením do zápasu vletíme. Pokud budeme hrát takhle, tak nám to může hodně pomoct,“ dodal na závěr Jakub Voráček.

Reklama

Související témata: