Hlavní obsah

Forsberg obdivuje slavného jmenovce a těší se na Čechy

PARDUBICE

Na zádech nosí stejné jméno a svou kariéru rozjíždí i ve stejném klubu jako jeho slavný jmenovec, přesto Tobias Forsberg nemá s legendárním Peterem Forsbergem nic společného. Tedy až na to, že je Švéd a hraje také v útoku národního týmu, i když prozatím jen v kategorii do dvaceti let. Už v sobotu se však stal švédským hrdinou, když ve famózním závěru zápasu MS rozhodl o výhře nad favorizovanou Kanadou.

Článek

Kanada ve dvou předchozích zápasech s Českem a Slovenskem ani jednou neinkasovala a nad Švédy vedla dokonce na začátku třetí třetiny 2:0. Seveřané ale během čtyř minut dokázali skóre otočit. Kanada sice ještě vyrovnala, ale sedm vtřein před koncem přišla hvězdná chvíle Tobiase Forsberga. Najel si na ideální přihrávku Backlunda a vstřelil vítězný gól.

"Byl to skvělý pocit vstřelit ten poslední gól. Navíc, když rozhodl o vítězství nad tak silným mužstvem," rozplýval se v rozhovoru pro Sport.cz Forsberg. I přes vítězství nad posledními šampióny však zůstávají Švédové při zemi. "Kanada má už několik let skvělý tým a je pořád tím hlavním favoritem. My do turnaje šli s tím, že chceme vyhrát co nejvíce zápasů," tvrdí.

Sbíral kartičky Jágra

Další příležitost bude mít jeho tým už v neděli proti české reprezentaci. "Proti českému týmu hrajeme vždy dobré zápasy. Máte šikovné hráče, kteří to dobře umějí s pukem, bude to hodně zajímavé," slibuje útočník, jemuž se z českých hvězd líbí Jaromír Jágr. "Jako kluk jsem sbíral hokejové kartičky a s ním jsem jich měl hned několik," přiznává obdiv k útočníkovi New York Rangers.

Jeho hlavním favoritem je však jeho jmenovec Peter Forsberg. "Je to můj idol. Nejlepší hráč, který kdy hrál. Spousta švédských kluků sní o tom být jednou jako on," říká jednoznačně. S populárním "Foppou" se potkal osobně, když hvězda NHL hrála během výluky 2004-05 ve švédském klubu MoDo. Klub z Örnköldsviku je totiž mateřským oddílem i druhého Forsberga, i když v té době hrál jen za dorost.

Když do NHL, tak do Detroitu

"Bylo skvělé, že jsem ho mohl na vlastní oči vidět a potkat se s ním," vzpomínal devatenáctiletý mladík pocházející z města Pitea na severu Švédska. Mohl tedy hrát spíše za daleko bližší Luleu nebo Skellefteu, odmítá ale že by si oblíbený klub Petera Forsberga vybral právě kvůli svému idolu. "MoDo má skvělou hokejovou akademii, proto jsem chtěl hrát tam," vysvětluje.

MoDo je věrný stále, ačkoliv působení v některé zámořské juniorské lize by mu spíš otevřelo dveře do NHL. "Myslím, že to pro mě není zase až taková nevýhoda. Ale samozřejmě má to rozhodnutí zůstat ve Švédsku svá pozitiva i negativa," uznává. Tím negativem je třeba fakt, že ještě nebyl draftován. Ale pokud by si mohl vybrat, tak se mu líbí Detroit. Kvůli dalšímu úspěšnému krajanovi. "Henrik Zetterberg je také skvělý hráč, bylo by fajn si s ním zahrát," zasní se.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články