Hlavní obsah

Zázrak se nekonal, po prohře se Švédy čeká mladíky Rusko

PARDUBICE

K přímému postupu do semifinále potřebovali čeští hokejisté do dvaceti let porazit na mistrovství světa v Pardubicích silné Švédsko o šest branek. Tento nadlidský úkol vzal za své už na začátku druhé třetiny, kdy si soupeř vypracoval vedení 3:0. Švédové v pondělí vyhráli 4:2 a jako vítěz skupiny budou čekat na soupeře pro semifinále, kam přímo postoupili. Český tým nastoupí ve středečním čtvrtfinále proti Rusku.

Článek

Švédové dobře věděli, že jim k jistotě přímého postupu do semifinále stačí jakýkoliv bodový zisk a tak začali zápas soustředěněji. Ve čtvrté minutě hledal Bártek v ideální pozici Frolíka a pak i Voráčka, ale  přihrávky pokaždé zastavily švédské hokejky. O minutu později udeřil soupeř, když před brankou zůstal osamocen Möller a neměl problém překonat z první Kováře, jenž dostal druhou šanci na turnaji.

Od osmé minuty hráli Češi dvě přesilové hry za sebou a při té druhé dokonce dostali puk za švédského gólmana. Jenže podle videorozhodčího byl puk odražený od Bártkovy brusle úmyslně kopnut do branky. Velkou šanci měl v šestnácté minutě na hokejce Sklenář, ale v dobré pozici pro střelu se rozhodl přihrávat, což švédský obránce vystihl v pravý čas.

Na začátku druhé třetiny jsme se museli bránit ve třech a Švédové dokázali přidat další dva góly. Nejprve Piskáček neuhlídal dorážejícího Patrika Berglunda, a těsně po návratu vyloučeného Frolíka úspěšně tečoval střelu od modré Larsson. Švédové si drželi i herní převahu, domácí tým nepustili k pořádné střelbě a několikrát ještě sami zahrozili jako při průniku Berglunda nebo teči Larssona.

Češi se zvedli až v poslední třetině

Po 44 vteřinách od začátku třetí části se gólu dočkali i čeští fanoušci, když Bořuta ranou od modré snížil. Uběhlo pouhých 42 vteřin a Švédové ukázali, kdo je na ledě pánem. Do levého kruhu si nabruslil Figren a prostřelil Kováře počtvrté. Opět jsme mohli snížit v přesilovce, jenže Semorád v těžké pozici přestřelil.

Povedlo se skórovat až devět minut před koncem Sklenářovi, vzápětí byl blízko gólu i Voráček, ale s pokusem o blafák to poněkud přehnal. Na druhé straně Kovář efektně lapil střelu Anderssona. Dvoubrankové vedení si už Švédové pohlídali a mohu se těšit z postupu mezi nejlepší čtyři týmy turnaje.

Švédsko - Česko 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 5. Möller (Alcén, P. Berglund) 24. P. Berglund (Lagerström, Möller), 25. Larsson (Moe), 42. Figren (Larsson) - 41. Bořuta (Voráček, Jordán), 51. Sklenář (Ondráček, Piskáček). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Kurmann (Švýc.) - Gorděnko (Rus.), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 8:3. Využití: 1:1. Diváci: 6272.
Švédsko: Enroth - J. Carlsson, K. Berglund, Motin, Hedman, Moe, Andersen - Möller, P. Berglund, Alcén - Figren, J. Andersson, Larsson - Forsberg, Backlund, Lagerström - Kempe, Lundh, Hagelin. Trenér: Pär Marts.
Česko: Kovář - Bořuta, Jordán, Parýzek, Piskáček, Prokop, Kundrátek - Bártek, Frolík, Voráček - Látal, Strapáč, Hampl - Sklenář, Kuběna, Ondráček - Meidl, Semorád, Szturc. Trenér: Miloslav Hořava.
Kanada - Dánsko 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 13. Matthias (Godfrey, Stamkos), 19. Tavares (Halischuk, Matthias), 29. Turris (Giroux, Hickey), 55. Turris (Tavares, Godfrey) - 50. Boedker (Eller, Larsen). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Partanen - Kekäläinen (oba Fin.), Lešnjak (Slovin.). Vyloučení: 5:9. Využití: 2:1. Diváci: 1158.
Tabulka:
1. Švédsko4400022:912
2. Kanada4300112:59
3. Česko4200212:116
4. Slovensko410039:143
5. Dánsko400047:230

Reklama

Související témata: