Hlavní obsah

Semifinalisty MSJ doplnila Kanada, bude hrát s Američany

Jirka G. NovákSport.cz

Mistrovství světa hokejistů do dvaceti let v Pardubicích a Liberci už zná složení první semifinálové dvojice. V pátek se v boji o postup do finále utká tým Spojených států amerických s Kanadou. Reprezentace javorového listu porazila v prvním středečním čtvrtfinále Finsko 4:2, na Finy zbyl čtvrteční zápas o páté místo s poraženým týmem ze zápasu Rusko - Česko.

Článek

Ve čtvrté minutě se před Masonem objevil Salminen, ale kanadský gólman dokázal dobře vykrýt volný prostor. V osmé minutě už se mohli Finové radovat. Mezi kruhy si najel Puustinen a střelou švihem otevřel skóre zápasu, Mason přes clonícího obránce neviděl. Houževnatí seveřané se poté soustředili hlavně na to neudělat chybu v obraně a v nestřežených chvílích vyrážet k útočným výpadům. A když už udělali chybu, tak se při nich drželo štěstí.

Tak, jako když střelu Tavarese zastavila tyčka, nebo když  při dalším překonání gólmana vyhodil puk z brankové čáry Sallinen. Tyčka zazvonila i na druhé straně po střele Lehtivuoriho při přesilové hře v patnácté minutě. V závěru třetiny měl nejvíce práce finský brankář Sateri. Kanaďané do něj pálili ze všech stran, snažili se i dorážet, ale buď statečně odolal muž v masce, nebo včas zasáhli jeho spoluhráči.

Kanada vyrovnala v přesilovce

Pod palbou se finská branka ocitla i při oslabení na začátku druhé třetiny, ale Kanaďané často v dobrých příležitostech váhali s přihrávkami, nebo stříleli do obětavě padajících Finů. Při další početní výhodě v 28. minutě už se s tím tolik nepárali a skórovali po 36 vteřinách od vyloučení Juutilainena. Tavares zamíchal pukem v pravém kruhu pro vhazování a poslal jej střelou zápěstím za záda finského brankáře.

Finové se nenechali zahanbit a napnuli síly do útočení. V polovině zápasu Sallinen přihrál do ideální pozice Puustinenovi, který střílel nepřesně, Juutilainen zase zkoušel překonat Masona z otočky. Kanaďané zatím drtili soupeře u mantinelů a čekali na vhodnou příležitost k úderu. Při chuti byl při spolupráci se Stamkosem Tavares, nebezpečně střílel i Marchand.

Vítěznou trefu zaznamenal Marchand

Převážně kanadské publikum mohlo v pardubické aréně znovu zajásat ve 43. minutě, kdy se k brance Finů probil Stamkos a dorazil za Sateriho střelu Doughtyho. Za šťastné lze považovat i vyrovnání o tři minuty později. Juutilainen z rohu za brankou lišácky nastřelil puk na Masona a ten se od kanadského gólmana odrazil do branky.

V 51. minutě šla Kanada znovu do vedení, když dělovkou z pravého kruhu skóroval Marchand. Finové mohli odpovědět pět minut před koncem normální hrací doby, kdyby Sallinen před brankou trefil přihrávku Pesonena. Možnost závěrečného náporu poté zhatilo vyloučení Luceniuse a Legein půl minuty pře sirénou upravil střelou do prázdné brány na konečných 4:2.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let - čtvrtfinále:
Kanada - Finsko 4:2 (0:1, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 28. Tavares (Stamkos), 43. Stamkos (Doughty), 51. Marchand (Doughty, Turris), 60. Legein - 8. Puustinen (Lucenius, Juutilainen), 46. Juutilainen. Rozhodčí: Larking, Rönmark (oba Švéd.) - Blümel (ČR), Mášik (SR). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 5187.
Kanada: Mason - Alzner, Doughty, Hickey, Schenn, Pyett, Godfrey, Subban - Marchand, Turris, Giroux - Gillies, Sutter, Legein - Tavares, Matthias, Halischuk - Boychuk, Holzapfel, Stamkos - Simmonds. Trenér: Craig Hartsburg.
Finsko: Sateri - Purolinna, Malkamäki, Jalvanti, Kousa, Lehtivuori, Lajunen, Järvinen - Pesonen, Sallinen, Warn - Lucenius, Juutilainen, Puustinen - Aaltonen, Kemppainen, Salminen - Liivik, Malinen, Pöysti - Lahde. Trenér: Jukka Rautakorpi.

Reklama

Související témata: