Hlavní obsah

Čeští mladíci budou bez medaile, nepřešli přes Rusko

PARDUBICE

Potřetí za sebou budou čeští hokejisté do dvaceti let chybět mezi čtyřmi nejlepšími týmy mistrovství světa. Stejně jako v předchozích dvou případech, ani na domácím šampionátu v Pardubicích a Liberci nedokázali přejít přes čtvrtfinále. Tentokrát je po výsledku 4:1 zastavili Rusové. Poslední zápas turnaje čeká český tým už ve čtvrtek, kdy se utkají s Finskem o celkově páté místo.

Článek

Čeští hokejisté nastoupili poprvé na turnaji v bílých dresech a začali zápas svižněji. Pak přišla přesilová hra, tradiční bolest domácího týmu. Voráček v dobré střelecké pozici přihrával, rána Kundrátka od modré šla mimo. Ještě, že Rusové se při své početní výhodě utápěli v kudrlinkách a hráli spíš na sebe, než aby si pořádně přihráli. Od čtrnácté minuty jsme hráli půl minuty dvojnásobnou přesilovku, jenže Kuběna  před prázdnou bránou netrefil pas Voráčka.

V sedmnácté minutě nechybělo mnoho a mohli jsme inkasovat, když Neuvirth v oslabení vyhodil puk přímo na hokejku najíždějícího Tichonova. Ruský útočník byl naštěstí tak překvapen, že nestihl včas zamířit, navíc byla posunuta branka. V závěru hráli Češi téměř minutu v pěti proti třem, ale jejich efektivita byla opět žalostná a Rusové se bez větších problémů ubránili.

HOKEJOVÉ MS "20" ON-LINE NA SPORT.CZ
čtvrtfinále:Rusko - Česko

Solidní příležitosti si na začátku druhé třetiny vypracoval Semorád, jenže v prvním případě minul přihrávku Szturce a poté pro změnu netrefil ruskou branku. Zákonitě už musel přijít trest. Při návratu vyloučeného Kundrátka nedokázali čeští obránci dostat puk do bezpečí, ten se dostal k volnému Selezněvovi a po jeho nápřahu v 28. minutě Rusové vedli. Pak předvedla krásné uvolnění dvojice Sajustov, Tichonov, po které se druhý jmenovaný objevil sám před Neuvirthem. Český gólman naštěstí souboj vyhrál.

Jenže nemohl stačit na všechno. Při vyloučení Jordána nedokázali obránci pokrýt dotírajícího Tichonova a vnuk slavného děda nadvakrát přidal druhý gól sborné. Za další minutu si Anisimov pohrál s českým bekem, naservíroval puk úplně volnému Filatovovi, a tomu zbývalo jen doklepnout jej do prázdné branky. Když už se zdál být vzdor českých hokejistů totálně utlumen, probudila jej za 23 vteřin branka Meidla. Necelé dvě minuty před druhou sirénou zazmatkoval Parýzek, od kterého puk mířil za brankovu čáru. Naštěstí ji podle verdiktu videorozhodčího nepřešel.

Za Neuvirthem zvonily tyčky

Jiného „vlastence“ mohl v úvodu třetí části přidat Jordán, Neuvirth však nepříjemně odražený puk pokryl. Při české brance stáli všichni svatí i ve 42. minutě, kdy puk po střele Bodrova označkoval obě tyčky české svatyně. Sajustov vzápětí trefil břevno a českým brankovištěm mohla znít zvonkohra. Obránci zbytečně nechávali soupeři prostor, a při křečovité snaze puk alespoň vyhodit jim jen nabízeli další a další šance.

Češi věděli, že teď už jde o všechno a přece jen napnuli všechny síly do útočení. Puk se po střele Bořuty odrazil od bránících hokejek do výšky a dopadl jen těsně vedle tyčky ruské branky, gólman Bobrovskij vůbec netušil kde je. Po kombinaci Bodrova s Koroljovem v 51. minutě se ale optimistické sny o postupu do semifinále rozplynuly docela.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let - čtvrtfinále:
Rusko - Česko 4:1 (0:0, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Selezněv (Mamin), 36. Tichonov (Golubcov), 37. Filatov (Anisimov, Selezněv), 51. Koroljov (Bodrov) - 38. Meidl (Voráček). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Sterns (USA) - Feola (USA), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0.
Rusko: Bobrovskij - Kalimulin, Kurbatov, Doronin, Selezněv, Vojnov, Alexandrov, Čudinov - Tichonov, Sajustov, Golubcov - Filatov, Mamin, Čerepanov - Gordějev, Bodrov, Koroljov - Miljechin, Anisimov, Kugryšev - Dadonov. Trenér: Sergej Němčinov.
Česko: Neuvirth - Bořuta, Jordán, Parýzek, Piskáček, Prokop, Kundrátek - Bártek, Frolík, Voráček - Látal, Strapáč, Hampl - Sklenář, Kuběna, Ondráček - Meidl, Semorád, Szturc. Trenér: Miloslav Hořava.

Reklama

Související témata: