Hlavní obsah

Hořava: Jestli nám špička utíká? Už nám slušně frnkla

Jirka G. NovákSport.cz

Vnitřně smířen s porážkou a bez zjevného zklamání odcházel ve středu večer trenér českých hokejistů do dvaceti let Miloslav Hořava z tiskové konference po čtvrtfinálovém zápase s Ruskem. Jeho tým prohrál na domácím mistrovství světa v Pardubicích a Liberci se sbornou 1:4 a zbyl na něj jen zápas o páté místo. „Hráči odevzdali maximum, nemám jim co vytknout,“ opakoval kouč svou zaklínací formuli.

Článek

V čem byl na turnaji největší rozdíl mezi českým týmem a těmi nejlepšími?

Těch rozdílů je hodně. Vedení puku a vůbec systém hry. Myslím, že je hrozně znát, že ruské mužstvo letos odehrálo asi čtrnáct zápasů proti Kanadě. My hráli jeden. V tom, že jsme úplně přerušili kontakty se zámořským hokejem, vidím velké rezervy. Ať už je to s USA nebo Kanadou. Jedině v takových utkáních se ti hráči učí s nimi hrát. To je na tréninku nenaučíte. V tomhle vidím ten největší problém a rozdíl toho mužstva oproti ostatním.

Co se s tím dá dělat do budoucna?

Já tu nejsem od toho, abych mluvil o budoucnosti. Já musím s kolegy zpracovat analýzu tohoto mistrovství, což uděláme a uvidíme, jak s tím potom bude naloženo. Myslím, že nejsme první trenéři, kteří budou na výše uvedené upozorňovat. Pak záleží na tom, jak se to bude vyhodnocovat.

Platí to, co jste říkal před turnajem: že budete spokojený, když hráči odevzdají maximum bez ohledu na konečný výsledek?

Musím říct, že jsem. Ti kluci do toho opravdu to maximum dali. Musím prostě přiznat, že týmy s kterými jsme prohráli, byli zkrátka lepší.

Takřka po každém zápase jste mužstvo chválil. Znamená to, že tento tým na lepší umístění nemá?

Já nechci hráče nějak škatulkovat, že jako na víc nemají. Když si ohlédnu za zápasy: s Kanadou jsme měli nástup, nedali jsme šance. Ty jsme naproti tomu proměnili se Slováky a zápas zvládli. Proti Rusku jsme neměli tak dobrý nástup, ale šance si také vytvořili. Možná kdyby jsme ty šance dali, tak jsme byli jinde. Ale prostě jsme je nedali.

Velké problémy jsme měli s hrou v obraně, čím to je?

Práce s obránci se trochu zaspala. Na druhou stranu musím naše beky, kteří odehráli většinu zápasů jen v šesti, pochválit. Protože hráli nad očekávání dobře. Hrozně mě překvapili.

V poslední době se stále mluví o tom, že nám světová špička utíká. Souhlasíte s tím?

Já myslím, že už nám utekla. Ale zase: jsem u toho půl roku a abych teď tady dělal chytrého, to nemůžu. Ale za tu dobu, co jsem u juniorského týmu musím říct, že nám to frnklo celkem slušně.

Co je třeba, abysme se špičce alespoň přiblížili?

Toho je tolik. Švédové když na tom byli špatně, tak udělali obrovskou hloubkovou analýzu a z toho potom vycházeli. My jsme něco podobného bohužel ještě neudělali.

Můžeme se poučit třeba právě ze švédského řešení?

Nemyslím si, že bysme měli někoho kopírovat. Jako první věc bych určitě doporučoval obnovit kontakt se zámořským hokejem. S těmi nejlepšími týmy a od těch se učit. Protože byly časy, kdy se to oni učili od nás a od nás chtěli nějaké informace. My jsme v tomto trochu zaspali.

Před turnajem jste vychvaloval slovenský systém, jejich dvacítka hraje extraligu dospělých. Slováci však hrají o udržení, pořád jste zastáncem tohoto modelu?

Určitě, protože kde jinde dáte těmto klukům šanci, aby hráli proti extraligovým mužstvům. V ruském týmu je spousta hráčů co už hraje ruskou superligu. Nám když se zranil Květoň, tak jsme vlastně neměli v kádru hráče, co by hrál pravidelně dospělou soutěž.

Není to spíš chyba těch klubů, že nedávají mladým hráčům tolik šancí?

To je dáno tím systémem práce v klubu a je to těžké. Ten hráč si to také musí zasloužit. Ale věřím tomu, že kdyby tady zůstávali hráči jako Frolík nebo Voráček, tak by hráli. Jenže oni utíkají za svým snem do Kanady.

Bude těžké mužstvo připravit na zápas o páté místo s Finskem?

Myslím, že ne. Jádro mužstva je velice dobré, kluci jsou pracovití. Ale nemůžu zaručit nějaký výsledek. Doufám, že se nám povede odevzdat to nejlepší.

Finové vzdorovali Kanadě, bude to těžší soupeř než Rusové?

To je zápas, který už skoro nic neřeší. Jestli jste pátí nebo šestí, v tom už nevidím zase tak velký rozdíl. Jde jen o to, jak k tomu kdo přistoupí. I Finové jsou strašně zklamaní, dlouho bojovali o postup.

Co vám dala dosavadní zkušenost u dvacítky?

Pro mě je to ohromná zkušenost. Poznal jsem bezvadné mladé hráče, kteří na sobě chtějí pracovat. Poznal jsem výbornou práci kolegů Ondřeje Weissmanna a Radima Rulíka a přínos všech okolo.

Máte chuť v této práci pokračovat?

Nerad bych se teď k těmto věcem vyjadřoval. Po prohraném důležitém zápase by to bylo ještě takové zvláštní.

Reklama

Související témata: