Hlavní obsah

Kanadu k postupu do semifinále nasměroval Tavares

PARDUBICE

Už podesáté za sebou postoupili hokejisté Kanady do semifinále mistrovství světa do dvaceti let. Vítězství šampiónů z posledních tří MS a největších favoritů na titul se přitom ve středečním čtvrtfinále s Finskem v Pardubicích nerodilo zrovna lehce. O konečném výsledku 4:2 rozhodly až závěrečné minuty. Finové dokonce téměř polovinu zápasu vedli, teprve pak k obratu zavelel svým gólem v přesilové hře John Tavares.

Článek

"Kvalitní finská defenzíva nám dlouho dělala problémy, ale tyhle zápasy jsou vždycky takové. Věřili jsme však, že máme na to zápas uhrát. Můj gól v přesilovce nám pak dodal sebevědomí,“ připomněl Tavares moment z 28. minuty zápasu, kdy z pravého kruhu překonal finského gólmana. "To byl okamžik, kdy se to zlomilo. Víme, jak je Tavares šikovný hráč, patří k našim nejlepším,“ pochválil svého nejmladšího svěřence trenér Kanady Craig Hartsburg.

Kanadu v pardubické ČEZ Areně opět mohutně povzbuzovaly stovky věrných fanoušků, kteří tým doprovázejí už od začátku turnaje. „Asi nečekali, že vůbec budeme čtvrtfinále hrát, ale brali jsme to jako další výzvu a  krok k tomu na turnaji uspět. Finy jsme rozhodně nepodcenili. Byli jsme připraveni na jejich hru a trpělivě vyčkávali,“ dodal o zápase útočník Steven Stamkos, jenž svým gólem na začátku třetí třetiny poprvé dostal svůj tým do vedení.

Finové ještě stihli vyrovnat, ale vítěznou trefu zaznamenal v 51. minutě Brad Marchand. V poslední minutě už jen upravil skóre střelou do prázdné branky Stefan Legein. V semifinále Kanadu čekají Američané, kteří na turnaji dosud neprohráli. „Bude to jiný soupeř, ještě lepší. Musíme hrát ještě lépe než doteď,“ myslí si kouč Hartsburg.

Reklama

Související témata: