Hlavní obsah

Hráči si řekli, že zápas s Finskem prostě vyhrají

Jirka G. NovákSport.cz

Páté místo určitě nebylo tím, co na mistrovství světa před vlastním publikem očekávali. Přesto byli hokejisté české reprezentace do dvaceti let za toto konečné umístění nakonec rádi. Ve čtvrtek v posledním utkání porazili Finsko 5:1 a kromě houževnatého soupeře přitom museli překonávat ještě nevyprchané zklamání ze středeční porážky ve čtvrtfinále šampionátu s Ruskem.

Článek

„Bylo to těžké, i když jsme se snažili navzájem povzbuzovat. V šatně to bylo mrtvé, což se projevilo i na té první třetině. Trenéři nás ale povzbudili a řekli jsme si, že musíme hrát v klidu,“ vykládal po zápase útočník Jiří Ondráček, jenž přihrál na tři branky českého týmu. „Hráli jsme takhle pohromadě možná naposledy a šlo o poslední zápas na turnaji, proto jsme ho chtěli vyhrát,“ vyjádřil motivaci obránce Patrik Prokop.

Prokop: Bitka? Jen takové "žďuchání"

První třetina ale českým hráčům vůbec nevyšla, už po necelých dvou minutách dostali gól a pak byli za Finy všude pomaleji. „Možná jsme byli ještě trochu unavení ze včerejška, protože jsme hráli později. Ale po první třetině jsme si s klukama řekli, že ten zápas prostě vyhrajeme,“ vykládal odhodlaně Prokop, jehož stál zápas hodně sil. Po zranění Piskáčka se totiž čeští obránci točili jen v pěti.

„Bylo to cítit, ale měli jsme krátká střídání a šlo to utáhnout,“ tvrdil Prokop, jenž v závěru zápasu svedl bitku s Malkamäkim. „Asi chtěli ten zápas trochu ´přetočit´ tím, že tam někoho ´požďuchají´, ale nešlo o nic velkého,“ mávl rukou nad situací, která se stala ještě před posledním gólem českého týmu. Dvě minuty před koncem pádili k prázdné brance Látal s Ondráčkem, přičemž druhý jmenovaný nezištně daroval gól spoluhráči.

Ondráček mohl dát první gól, přesto přihrál

„Když jsem před sebou viděl hráče soupeře, tak jsem si říkal, proč bych ho měl před sebou tlačit. Tak jsem raději nahrál, vůbec mi neblesklo hlavou, že bych mohl dát svůj první gól na turnaji. Snažil jsem se mu to hlavně dát a pak jen sledoval, jak jede na prázdnou bránu,“ řekl o řešení situace Ondráček, jenž si za to vysloužil pochvalu trenéra.

„To byla parádní ukázka týmové práce. Mrzí mne, že se nám k tomuto nepovedlo hráče vždy úplně přesvědčit,“ řekl kouč Miloslav Hořava, jehož tým alespoň v závěru turnaje porazil mužstvo ze světové špičky. „Jsme rádi, že jsme konečně v letošní sezóně porazili silný tým Finska. Hráči ze sebe vydali ještě poslední síly a zápas zvládli,“ prohlásil na tiskové konferenci po zápase, v němž jeho svěřenci rozhodli o umístění na 5. místě. Stejně jako na loňském šampionátu ve Švédsku.

Reklama

Související témata: