Hlavní obsah

Let´s go Canada, zní Pardubicemi

PARDUBICE

Tolik turistů z Kanady asi české Pardubice ještě nezažily. Potkáte je tu na každém kroku, většině z nich čouhá z pod bundy dres s javorovým listem nebo alespoň šála červených barev. Jejich důvod návštěvy je jasný: podpořit v dějišti juniorského mistrovství světa své hokejisty bojující o čtvrtý triumf v řadě. Podle organizátorů šampionátu jich do Pardubic dorazila asi tisícovka a při zápasech svého týmu jsou pořádně vidět i slyšet.

Článek

Když hraje Kanada, červené dresy se v hledišti třepotají a chorál „Let´s go Canada“ burácí pardubickou ČEZ Arenou a dodává zámořským hráčům sílu. Hlasivky trénují u českého piva i o přestávkách, v jednom bistru v hale se mezi nimi pokaždé dá jen těžko proplést. Neustále hýří dobrou náladou a vyhecovaní domácími fandy si s radostí vyzkoušeli i pokřik „Češi, Češi“. Ovšem pouze o přestávce ukryti v hale, v hledišti patří jejich srdce pouze Kanadě.

Juniorský hokej je pro kanadské fanoušky skoro stejně populární jako slavná NHL.  Mnoho z nich neváhalo a vybralo si dovolenou, aby mohli strávit téměř dva týdny na hokeji v České republice. „Už je to pro nás  taková vánoční tradice. Navíc je to mnohem lepší než NHL, protože hráči projevují opravdovou vášeň, je to pořádně rychlé,“ pochvaluje si Herman Bains ze Surrey v Britské Columbii, který do Pardubic vzal i celou rodinu. „Není lepší dovolená. Podíváte se po světě a ještě vidíte skvělý hokej,“ přidal se další fanoušek v dresu Brada Marchanda.

Zápasy z letošního mistrovství světa si mohou užívat i fanoušci, kteří zůstali doma. V Pardubicích totiž pobývá štáb kanadské televize TSN, která poskytuje ze šampionátu podrobné reportáže. O mimořádné popularitě juniorů v Kanadě svědčí i fakt, že poslední MS v zemi javorového listu před dvěma lety navštívilo celkem 325 tisíc fanoušků. Jen pro představu: při pořádání turnaje mimo zámoří se za celou historii od roku 1977 stalo pouze třikrát, že celková návštěvnost přesáhla sto tisíc diváků.

Reklama

Související témata: