Hlavní obsah

Bronzové mediale získali na šampionátu dvacítek Rusové

PARDUBICE

Bronzové medaile z pardubického MS dvacetiletých patří hokejistům Ruska, kteří v sobotním boji o 3. místo přehráli USA. Základ výhry 4:2 položili třemi góly v první třetině. „Za žádnou cenu jsme se nechtěli vracet bez medaile, i když neúčast ve finále hráče hodně bolela. Do boje o bronz ale nastoupili soustředěně a proměnili šance,“ hodnotil ruský kouč Sergej Němčinov.

Článek

Hned při úvodním střídání se ocitl sám před brankou Sajustov, Smtih jeho střele včas nastavil beton. Rusko pak do vedení dostal Čerepanov, jenž z přihrávky Filatova přehodil ležícího brankáře. Američané působili hodně unaveně, navíc neubránili přesilovku soupeře. Kurbatov zvyšoval dorážkou střely Viktora Tichonova. „Děda mě chodí v Rusku pravidelně sledovat a má dost výtek k mému obrannému projevu. Až získá reference o šampionátu, snad nebude moc přísným kritikem,“ uvažoval vnuk legendárního sovětského kouče.

Rusové lépe bruslili, ukázali i větší útočnou dravost a v 17. minutě Čerepanov připravil gólovou pozici pro nejmladšího útočníka sborné Filatova. Vedení 3:0 jim dávalo klid, a to ještě Golubcov zblízka přestřelil. Do druhé části mužstvo USA vyměnilo brankáře, ale náhradník Palmer byl okamžitě v přesilovce překonán Filatovem, jehož bilance v kanadském bodování tak činí 4+5.

Zápas dostával jednoznačný směr, mladá sborná se s chutí pouštěla do útočných kombinací a soupeř neměl dost sil, aby se snažil o zvrat. Rakhshani sice v polovině utkání zblízka překonal Bobrovského a vykřesal Američanům jiskřičku naděje, Rusové však důsledně bránili, nepouštěli protivníka do prostoru před brankou s viditelnou snahou kontrolovat zbytek duelu.

Američanům se v závěru podařilo jen snížit

Taky žádné drama nepřipustili, naopak útočné pokusy Golubcova i Alexandrova volaly po gólové tečce, stejně jako dělovka Čerepanova zvonící v závěru druhé třetiny o tyč. Poměr střel 11:3 pro Rusy ve druhé třetině jasně dokládal, kdo režíruje dění na ledě.

Obraz hry se nezměnil ani v závěrečném dějství. Rusové se pod dojmem třígólového náskoku nikam nehnali a ojedinělé americké akce likvidoval jejich spolehlivě chytající brankář Bobrovskij. Přesilovku pět na tři však tým USA využil a Schroederova dělovka od modré ještě přinutila zámořský výběr k pokusu o závěrečný nápor. Dvě vyloučení po sobě však zeslabila jeho účinnost a trenér Hynes tak sáhnul k power play až 10 vteřin před koncem. Stav 4:2 se už ale nezměnil.

„Chtěli jsme zlato, šanci na něj nám vzala chyba v semifinálovém prodloužení. Pak nebylo jednoduché sebrat především psychické síly na další utkání. Bronz je pouze malá náplast, ale dobře, že jsme ho nenechali Američanům,“ připustil Alexej Čerepanov, nejvýše postavený ruský hokejista posledního draftu NHL. Američané skončili na 4. místě počtvrté za posledních šest let.

<tbody><tr class="invert"><td>Rusko-USA 4:2</td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Branky:</strong> 17. a 22. Filatov, 4. Čerepanov, 12. Kurbatov - 31. Rakhshani, 54. Schroeder, hlavní rozhodčí Kurmann (Švýc.) a Rönn (Fin.), vyloučení 6:7 navíc Flynn 10 min, využití 2:1, 5468 diváků, třetiny 3:0, 1:1, 0:1. </td></tr><tr><td><strong>Rusko:</strong> Bobrovskij - Kurbatov, Kalimulin, Selezněv, Doronin, Alexandrov, Vojnov, Čudinov – Golubcov, Sajustov, Tichonov – Čerepanov, Mamin, Filatov – Koroljov, Bodrov, Gordějev – Kugryšev, Anisimov, Dadonov. </td></tr><tr><td><strong>USA:</strong> Smith (21. Palmer) - Summers, Blum, Strait, Sanguinetti, Fairchild, McBain, Montgomery, Cole - Rakhshani, Ruegsegger, Okposo – van Riemsdyk, Wilson, Schroeder – Geoffrion, Carman, Sweatt – Pacioretty, Rust, Flynn. </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: