Hlavní obsah

Na Sedláčkovu přípravu před MS dohlížel i Čechmánek

PRAHA

Ačkoliv chce česká hokejová reprezentace do 20 let na nadcházejícím mistrovství světa v Kanadě sázet hlavně na kolektivní výkon, jeden hráč má ve své pozici čnít nade všemi. Brankář Jakub Sedláček je hlavní hvězdou týmu a snad bude oporou v kritických chvílích. Teprve devatenáctiletý hráč plnil na loňském šampionátu jen roli náhradníka, ale tentokrát měl už dopředu slíbenou pozici jasné jedničky v brance.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Zlínský brankář Jakub Sedláček v akci.

Článek

"Jakub Sedláček má naši plnou důvěru, svoji výkonnost dostatečně prokázal," prohlásil na středeční tiskové konferenci trenér národního týmu do 20 let Jaromír Šindel. "Je super, když vám trenér dá takovou důvěru, ale na druhou stranu za tím stojí velká odpovědnost a na to se musím připravit," kontroval gólman Zlína.

I Čechmánek měl s užším kluzištěm problémy

Na užší kanadská kluziště se Sedláček speciálně připravoval pod dohledem zlínského trenéra brankářů Richarda Hrazdíry a řadu věcí konzultoval i se slavnějším vzorem Romanem Čechmánkem. "Pro nás z Evropy je to samozřejmě hodně odlišné a i on mi říkal, že měl ze začátku s užším kluzištěm v NHL problémy. Ale to je individuální a každý si na to musí rychle zvyknout," uvědomuje si Sedláček.

"Roman mi říkal hlavně své poznatky ze zápasů. Co dělám špatně a na co se mám připravit - co můžu čekat od Kanaďanů, něco jiného zase od Švédů a podobně," přiblížil konzultace s olympijským vítězem a trojnásobným mistrem světa, který mu zároveň dělá agenta. "Hodně mi pomohl, co se týče nové smlouvy. Jsem s ním hrozně spokojený, odvedl super práci. Každý ví, co v kariéře dokázal," dodal na Čechmánkovu adresu.

V české extralize už Sedláček dokázal o svých kvalitách přesvědčit, v Kanadě by na sebe mohl upozornit i skauty z NHL. "Samozřejmě víme, že skauti budou zápasy šampionátu hodně sledovat a že bysme se díky tomu mohli dostat na draft. Ale hodně bude záležet na kolektivním výsledku," odmítá předčasné úvahy o možné budoucí kariéře v NHL.

Máme super tým

České dvacítce se před startem turnaje příliš nevěří, ale mladý gólman je optimistou. "Není příjemné stále poslouchat, že jsme dlouho nezískali medaili. Myslím si, že letos máme super tým, tak proč bysme nemohli uspět?" ptá se Sedláček, jenž předchozí MS strávil jen jako náhradník.

"Zase jsem mohl pořádně poznat, jak chytají Švédové nebo Kanaďané a pak jsem se ty poznatky snažil uplatnit doma v tréninku," bral to i tak jako dobrou zkušenost. Tentokrát už se na něj bude hodně spoléhat, takže se na úvodní duel MS se Švédskem snaží maximálně připravit. "Neočekává se, že bysme je mohli porazit a to by nám paradoxně mohlo pomoci. Kdyby se nám ten zápas podařil, tak nás to psychicky hodně zvedne," uzavřel Sedláček.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články