Hlavní obsah

Ani vedení 3:0 dvacítce proti Finsku nestačilo, boj o udržení ji nejspíš nemine

PRAHA/REGINA

Čeští hokejisté do dvaceti let prohráli na mistrovství světa v Kanadě i svůj druhý zápas. Po debaklu se Švédskem nestačili ani na Finsko, kterému podlehli 3:4. Šindelův tým sice ještě ve 38. minutě vedl o tři góly, po málo vídaném kolapsu ale nadějný náskok ztratil. Český tým tak s největší pravděpodobností čeká jen boj o udržení v elitní skupině.

Foto: Mathieu Belanger , Reuters

Český brankář Jakub Sedláček inkasuje čtvrtý a vítězný gól Finů z hole Joonase Raska.

Článek

V brance českého týmu se od úvodních minut znovu objevil Jakub Sedláček, kterého v sobotu Švédové po čtvrté trefě vyhnali na střídačku. Čeští mladíci od začátku vsadili především na pozornou defenzivu, i tak ale před zlínským gólmanem vznikala okénka. V páté minutě se do útočného pásma protáhl Sallinen a jen díky pohotovému zákroku Sedláčka se skóre neměnilo. Naopak Šindelův tým z první vážnější možnosti udeřil. Při přesilovce napřáhl na modré Roth, jehož střelu šikovně tečoval mimo Ortiův dosah Tomáš Kubalík.

Vedoucí trefa české mladíky uklidnila, i druhou přesilovku v zápasu navíc dokázali zužitkoval. Vincour se uvolnil u zadního mantinelu, předložil kotouč Káňovi, který zblízka prostřelil Ortia. I v úvodu prostředního dějství musel prokázat své kvality Sedláček, když máchnutím lapačky vychytal v ideální pozici zakončujícího Myttynena.

Jenže v době, kdy tlak Suomi začal nabývat na intenzitě, Češi udeřili potřetí. Finové propadli v útočném pásmu a hned trojice Čechů mířila na jediného obránce. Kubalík přesným pasem našel Horáka, jemuž k překonání Ortia stačilo jen nastavit hokejku. Přesto Seveřané ve svém úsilí nepolevovali, naráželi ovšem na pozorného Sedláčka. Necelé tři minuty před druhou přestávkou už byl ale i on bezmocný proti přesné střele Hartikainena pod horní tyčku. Češi se po inkasovaném gólu dostali pod tlak, zbytek třetiny ale i se štěstím bez úhony přežili.

Český kolaps ve třetí třetině

Finský nápor ovšem pokračoval i ve třetí třetině, navíc byl umocněn dvojnásobným vyloučením Čechů. Více než minutu dlouhou hru ve třech sice tým v bílých dresech přečkal, v již klasické přesilovce si ale Vatanen snížil na 2:3. A v 48. minutě už mohlo být vyrovnáno. K nekrytému Rajalovi stojícímu na brankovišti se odrazil puk, Sedláček ale jeho dorážku výtečně lapil.

Čeští hráči si svou pasivní hrou ve třetí části koledovali o vyrovnání. Po Eronenově střele je v 55. minutě ještě zachránila tyče, za dalších dvacet vteřin ale projel Vatanen až před Sedláčka a po kličce do forhendu srovnal. Šindelův celek byl jako opařený a jen přihlížel finskému vzepětí. Ačkoliv Sedláček v brance dělal co mohl, sám na vše nestačil. V 58. minutě totiž dokonal obrat Rask.

<span>Naděje na srovnání pak definitivně vzaly za své necelé dvě minuty před koncem, kdy za zbytečný faul putoval na trestnou lavici Gudas. Čechy tak po odehrání skupiny s největší pravděpodobností čekají jen boje ve skupině o udržení elitní skupiny.</span>

<span><table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="invert"><td>Česká republika - Finsko 3:4 (2:0, 1:1, 0:3) </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Branky a nahrávky:</strong> 13. Kubalík (Roth, Nestrašil), 17. Káňa (Vincour, Knotek), 28. Horák (Kubalík, Jordán) - 38. Hartikainen (Granlund), 44. Vatanen (Ortio), 55. Vatanen (Myttynen, Lajunen), 58. Rask (Eronen, Nättinen). Rozhodčí: Burchell (Kan.), Kaval - Carnathan (oba USA), Wirth (Švýc.). Vyloučení: 8:6. Využití: 2:1. Diváci: 5572. </td></tr><tr><td><strong>Česká republika:</strong> Sedláček - Voráček, Roth, Gudas, Jordán, Jeřábek, Šustr, Kempný - Nestrašil, Kousal, Novotný - Káňa, Knotek, Vincour - Horák, Kubalík, Kovář - Doležal, Hlinka, Ostřížek. Trenéři: Jaromír Šindel a Zdeněk Moták. </td></tr><tr><td><strong>Finsko:</strong> Ortio - Eronen, Vatanen, Niemi, Laakso, Kivistö, Vittasmäki, Näkyvä - Rajala, Granlund, Hartikainen - Rask, Sallinen, Nättinen - Elo, Ikonen, Lajunen - Myttynen, Jormakka, Pakarinen. Trenér: Hannu Jortikka.</td></tr></tbody></table><table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="invert"><td colspan="8">Tabulka skupiny B: </td></tr><tr><td>1. Švédsko</td><td>2</td><td>2</td><td>0</td><td>0</td><td>0</td><td>17:4</td><td>6 </td></tr><tr><td>2. Rusko</td><td>1</td><td>1</td><td>0</td><td>0</td><td>0</td><td>6:2</td><td>3 </td></tr><tr><td>3. Finsko</td><td>1</td><td>1</td><td>0</td><td>0</td><td>0</td><td>4:3</td><td>3 </td></tr><tr><td>4. Rakousko</td><td>2</td><td>0</td><td>0</td><td>0</td><td>2</td><td>5:13</td><td>0 </td></tr><tr><td><em><strong>5. Česko</strong></em></td><td><em><strong>2</strong></em></td><td><em><strong>0</strong></em></td><td><em><strong>0</strong></em></td><td><em><strong>0</strong></em></td><td><em><strong>2</strong></em></td><td><em><strong>4:14</strong></em></td><td><em><strong>0</strong></em> </td></tr></tbody></table></span>

Reklama

Související témata: