Hlavní obsah

Máme v tom trochu chaos, Rakušany nesmíme podcenit, tvrdí obránce Roth

Lepší práce v obranné činnosti by mohla být podle talentovaného obránce pražské Slavie Vladimíra Rotha klíčem k úspěchu v dnešním souboji juniorských hokejistů s Rakouskem na mistrovství světa v Kanadě. Přestože se svěřenci Jaromíra Šindela s největší pravděpodobností do čtvrtfinále neprobojují, nebude duelu s Rakušany chybět náboj. Výsledek se totiž započte do skupiny o udržení.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Zklamaní čeští hokejisté během zápasu se Švédskem

Článek

Šance českého týmu na účast ve čtvrtfinále už je spíše v oblasti teorie. Aby postoupil, musel by porazit ve zbývajících dvou zápasech základní skupiny B Rakousko a Rusko a navíc doufat, že Rusové prohrají v základní hrací době se Švédskem. Čeští mladíci se však nyní soustředí hlavně na první úspěšný krok. "Musíme především zlepšit hru v obraně, tam jsme propadali. Ovšem nedařilo se nám ani při hře v útočném pásmu, měli jsme v tom trochu chaos," řekl Roth spolupracovníkovi ČTK.

Dobře ví, že tým není v situaci, kdy by si mohl jen náznakem dovolit nejbližšího soupeře podcenit. "Viděli jsme je hrát proti Švédům a předvedli dobrý výkon. Rakušané jsou nováčkem skupiny, loni postoupili. Budou rychlí, agresivní. Je to takový houževnatý, nepříjemný soupeř. Určitě to nebude jednoduché, ale dáme do toho zápasu všechno," prohlásil Roth. Se svými spoluhráči stále ještě doufá v zázrak. "Musíme uhrát každý bod a čekat, jak to dopadne," dodal Roth s výhledem na vyřazovací boje.

Nálada v kabině českého týmu po dvou porážkách od skandinávských soupeřů nebyla podle předpokladů nijak veselá. "Když v zápase s Finskem vedete 3:0 a nakonec ho prohrajete, tak to nikdy není dobré. První zápas se nám taky nepovedl, ale teď jsme si hodinku zatrénovali a je to o něco lepší. Samozřejmě, že do smíchu nám ale není," přiblížil Roth. Trénink však proběhl v uvolněné atmosféře. "Potřebovali jsme si vyčistit hlavy a hlavně zapomenout na ty dva nepovedené zápasy. Snad se to povedlo."

Roth bere účast na MS jako velkou zkušenost. "Když se hraje šampionát dvacítek v Kanadě, tak je to vždy něco speciálního. Turnajem žije celá země, lidé tady hokeji rozumí a chodí na něj," všiml si. Zážitkem je pak pro něho možnost hrát před plnými tribunami. "Na každý zápas je skoro vyprodáno. Je to určitě něco jiného, než kdyby se to mistrovství hrálo někde v Evropě. Tam by tolik fanoušků nechodilo. Rozhodně ne na zápasy, které nehraje tým z pořádající země," odtušil Roth.

V České republice i přes svátky pokračuje nejvyšší soutěž. Roth i na dálku vývoj extraligy se spoluhráči sleduje. "Ano, sledujeme to. Teď po zápase Slavie jsem se díval na internet, jak hrála. No, prohrála s Vítkovicemi 0:6. Takže taky nic moc," řekl zklamaně Roth. V současné situaci tak ani nemohl vybrat, kde je momentálně lépe být. "Asi jsme na tom stejně, reprezentace i Slavia, jak se tak dívám," dodal Roth.

Reklama