Hlavní obsah

Šindel zvýšil hlas a dvacítka konečně vyhrála, potěšily přesilovky

REGINA

Česká hokejová reprezentace do dvaceti let splnila na světovém šampionátu juniorů v Kanadě povinnost a ve svém třetím vystoupení porazila v úterý Rakousko vysoko 7:1. O zisku bodů rozhodli svěřenci Jaromíra Šindela v přesilových hrách, v kterých vstřelili pět branek. Přesto musel trenér Šindel na své svěřence o první přestávce zvýšit hlas, po odehraných dvaceti minutách byl totiž stav nerozhodný 1:1.

Foto: Mathieu Belanger , Reuters

Rakouský brankář Hirn inkasuje další gól, přihlížejí Káňa (vlevo) a Vincour

Článek

"Nelíbilo se mi střídání, při kterém jsme inkasovali. Chybovali jsme stejným způsobem už poněkolikáté na tomto turnaji. Útočníci zbytečně ztratili v pásmu puk a obrana se nestihla vrátit. Doufám, že jsem hlas na hráče zvyšoval naposledy," řekl Šindel.

S vysokým vítězstvím však byl spokojený. Od druhé třetiny čeští mladíci předváděli skvělý hokej. Rakušané navíc začali faulovat a Češi vyloučení nekompromisně trestali. "Výhra 7:1 je samozřejmě pěkná, ale povinná. Musím však říct, že mě výkon našeho týmu potěšil. Hráli jsme zodpovědně, podařilo se nám včas odrážet rakouské protiútoky. Hlavně se nám dařilo v přesilových hrách," pochvaloval si Šindel.

Celý trénink o přesilovkách

Právě na početní výhody se český tým zaměřil ve volném dnu po předchozím utkání s Finskem, jemuž reprezentace podlehla 3:4 a vzdálil se jí postup do bojů o medaile. "Věnovali jsme tomu celý trénink. Na ledě jsme nedělali nic jiného. Přesilovky se nám budou hodit i v dalších zápasech, třeba už na Silvestra proti Rusku. Je to zbraň, na kterou se můžeme spolehnout," doufal kouč dvacítky.

Vysokou úterní výhru ale Šindel nepřeceňuje. Nováček elitní skupiny MS nepatří k soupeřům, s kterými by měl mít český výběr problémy. "Existuje nějaká hokejová hierarchie. V naší skupině jsou čtyři hokejové velmoci, ale Rakousko k nim nepatří, to se muselo někde projevit," uvedl zkušený kouč.

To, že úvodní dějství nevyšlo českému týmu přesně podle představ, přiznal i útočník Štěpán Novotný. "Od první třetiny jsme čekali trochu víc, ale Rakousko nám pak darovalo hodně přesilovek a ty se nám vydařily. Je to opravdu důležité, protože početní výhody mohou rozhodovat daleko těžší zápasy se silnými soupeři," řekl Novotný.

Pozor na brejky

Právě jemu se podařilo jednu početní výhodu zužitkovat. Na začátku druhé třetiny poslal Čechy do vedení 2:1 a byl tak autorem vítězné branky. "Dostal jsem puk od Vladimíra Rotha k levé tyči, vyjel jsem si před bránu a forhendem jsem se snažil zamířit nahoru nad lapačku. Věděl jsem, že gólman Hirn je na zemi dobrý, naštěstí se mi to podařilo zvednout," popsal svůj gól.

Rakousko se po celý zápas snažilo bránit modrou čáru. Do přehnaných kombinací se netlačilo, spíše čekalo na rychlé protiútoky. "Hodně se soustředili na obranu, což pro nás rozhodně nebylo ideální. Věděli jsme, že budou čekat na brejky, což se potvrdilo při tom inkasovaném gólu. Naštěstí jsme si na to v dalším průběhu utkání dávali pozor," dodal Novotný.

Reklama

Související témata: