Hlavní obsah

Hokejová dvacítka bere silnou skupinu na MS jako výzvu

PRAHA

Osmadvacet hráčů má v nominaci na mistrovství světa hokejistů do 20 let trenér českého výběru Miroslav Přerost. V širším kádru, který bude zúžen až ve Spojených státech, je trojice brankářů, deset obránců a patnáct útočníků. Patnáct hráčů je z tuzemska, třináct ze zámořských soutěží. Podle očekávání chybí jeden z největších talentů Dmitrij Jaškin, který má přetržené kolenní vazy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér českých hokejistů do dvaceti let Miroslav Přerost

Článek

Na šampionát nejedou ani brankář Petr Mrázek a obránce Adam Polášek, kteří před rokem a půl odmítli ve Vítkovicích uzavřít nové smlouvy a odešli do Kanady. Místo nich dostali šanci Tadeáš Galanský a Bohumil Jank. A v týmu na poslední chvíli nastala ještě jedna změna. Zlínský zadák Martin Matějíček má zlomený palec, byl proto nahrazen jiným obráncem Michalem Zacpálkem z pražské Sparty.

Po druhém z přípravných utkání těsně před MS (21. a 22. prosince proti USA a Německu) zúží trenéři kádr o dalších pět jmen, v konečné nominaci zůstanou tři brankáři, sedm obránců a třináct útočníků. "Je pro nás v tomto směru výhodou, že máme v týmu útočníka Robina Soudka, který je univerzálnější a kdyby bylo potřeba, může případně hrát i na pozici obránce," řekl Přerost. "Do zámoří však nevezeme nikoho, kdo by byl dopředu odsouzený k tomu, že se vrátí zpátky domů," ujistil.

Silná skupina může být výhoda

Na šampionátu čeká jeho svěřence těžká skupina, v níž postupně narazí na Norsko, Kanadu, Švédsko a Rusko. "Bereme to jako výzvu. Naší povinností je porazit Norsko a ve třech dalších následujících zápasech se pokusit porazit někoho z té silné světové elitní trojky. Tato mužstva tam nejedou pouze získat medaili, ale celý turnaj vyhrát," uvedl Přerost.

Sám na nelehkou pozici českého týmu nahlíží ze dvou úhlů. "Málokdo nás pasuje do role favorita nebo týmu, který by měl ze skupiny postoupit, což může být svým způsobem výhoda. Na druhé straně být v lehčí skupině například se Švýcary, Slováky a Finy, mohlo by vzniknout velké očekávání, že je jednoduché se dostat do čtvrtfinále, a ten efekt by mohl být přesně opačný," vysvětlil Přerost.

Český kemp v Detroitu

Mužstvo má dnes sraz v Rokycanech, ve středu odletí přes Frankfurt do USA. V Detroitu se poté k 15 hráčům připojí zbytek týmu ze zámoří. Následovat bude kemp v Detroitu, kde žijí oba Přerostovi asistenti Jiří Fischer a Terry Christensen.

"To je obrovská výhoda, protože nám pomohli tento přípravný kemp zorganizovat," uvedl generální manažer týmu Petr Komers. Tým se 19. prosince přesune z Detroitu do Rochesteru, kde ho čeká druhá fáze přípravy a následně přípravné zápasy proti USA a Německu.

"Byla možnost hrát tři zápasy: dvakrát s USA a jednou s Německem, ale zvolili jsme jen dva s USA a Německem, přičemž s Američany budeme hrát jejich druhý zápas. V tom prvním za ně bude hrát o užší nominaci deset hráčů a hrát takový zápas, kde bude tolik hráčů hrát hlava-nehlava, by asi nebylo nejlepší," vysvětlil svazový šéftrenér Slavomír Lener.

Po těchto utkáních se určí užší nominace a 23. prosince se tým přesune z Rochesteru do Buffala do dějiště šampionátu.

Nominace hokejistů do 20 let na MS v Buffalu a Niagara Falls (26. prosince 2010 - 5. ledna 2011):
brankáři:
Marek Mazanec (Plzeň), Filip Novotný (Sparta Praha), Tadeáš Galanský (Saginaw/OHL),
obránci:
Petr Šenkeřík (Havlíčkův Brod), Dalibor Řezníček (Zlín), Jakub Jeřábek (Plzeň), Martin Pláněk (Znojmo), Bohumil Jank (České Budějovice), Oldřich Horák (Hradec Králové), Michal Zacpálek (Sparta Praha), Adam Sedlák (Ottawa/OHL), David Musil (Vancouver/WHL), Marek Hrbas (Edmonton/WHL),
útočníci:
Tomáš Rachůnek (Znojmo), Petr Holík (Zlín), Jakub Orsava (Třinec), Michal Hlinka (Vítkovice), David Tůma (Sparta Praha), Radim Heřman (České Budějovice), Jakub Culek, Petr Straka (oba Rimouski/QMJHL), Robin Soudek (Edmonton/WHL), Roman Horák (Chilliwack/WHL), Andrej Nestrašil (Prince Edward Island/QMJHL), Ondřej Palát (Drummondville/QMJHL), Antonín Honejsek (Moose Jaw/WHL), Tomáš Filippi (Quebec/QMJHL), Martin Frk (Halifax/QMJHL).

Reklama