Hlavní obsah

Hokejová dvacítka nestačila na MS ani na Švédsko, prohrála 3:6

Jirka G. NovákSport.cz

Po vysoké porážce od Kanady dostali čeští hokejisté na mistrovství světa do 20 let v USA další lekci. Ačkoliv se opět dostali do vedení, prohráli nakonec s týmem Švédska 3:6. Pokud ještě chtějí pomýšlet na postup do čtvrtfinále šampionátu, budou muset uspět ve svém posledním zápase skupiny B, ve kterém v noci z pátku na sobotu hrají s Ruskem.

Foto: Doug Benz, Reuters

Petr Straka se snaží překonat švédského brankáře Fredrika Pettersona Wentzela na MS do 20 let.

Článek

Švédové spoléhají na brankáře Robina Lehnera, jenž už má na kontě dva zápasy v NHL a v úterý vychytal ruský tým, ale proti Česku kouč Roger Rönnberg nasadil do branky Peterssona Wentzela. A ten inkasoval už po třech minutách, když se těsně před koncem přesilovky prosadil z dorážky Hlinka.

Už po dvou minutách ale severský tým oplatil stejnou mincí, vyloučení Frka potrestal zblízka neobsazený Larsson. Stejný hráč se poté proháčkoval až před Mazance, který dostal v české brance přednost před Novotným, a vybojoval další přesilovou hru. Mazanec sice podržel tým několika skvělými zákroky, jenže v dalším oslabení už na švédskou kombinaci nestačil. A po dalších dvou minutách se musel červenat, když za svá záda pustil střelu Fastha, který šikovně vystřelil přes obránce.

Na začátku druhé třetiny mohlo být s českým týmem ještě hůře, když obraně ujel Thornberg. Mazanec byl úspěšnější, ale byl to jeho poslední dobrý zákrok v zápase. V 25. minutě jej překonal Wannström a do české klece putoval Novotný. Ten se nestihl ani rozehřát a uvítal jej další využitou švédskou přesilovkou Fasth.

Do útočné fáze se Češi dostávali jen sporadicky, při ojedinělém výpadu Frk šikovnou střelou snížil. Drzý útočník se podruhé prosadil v přesilovce o šest minut později, a na světelné tabuli začalo svítit přijatelnější skóre. Jenže neustálá nedisciplinovanost připravila tým v červeném o šanci dostat se zpátky do zápasu.

Do třetí části vlétl český výběr aktivně a vytvořil si několik příležitostí, jenže pak stačil Oldřich Horák zaváhat při rozehrávce a Järnkrok vrátil Švédům tříbrankové vedení. V závěru zápasu národní tým ještě zahrozil při přesilovce, Nestrašil ale mířil nepřesně a pokus Frka zastavila tyčka.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:
Švédsko - Česko 6:3 (3:1, 2:2, 1:0)on-line
Branky a nahrávky: 6. Larsson (Sundström, Järnkrok), 16. Friberg (Rakell, Lander), 18. Fasth (Larsson, Bertilsson), 25. Wannström (Dahlbeck, Lindberg), 26. Fasth (Järnkrok, Larsson), 46. Järnkrok (Thornberg) - 4. Hlinka (Orsava, Holík), 29. Frk (Culek, Jeřábek), 35. Frk (Jeřábek, Straka). Rozhodčí: Bauer (Něm.), Levonen (Fin.) - Brown (USA), Kaspar (Rak.).
Švédsko: Petersson Wentzel - Erixon, Nemeth, Dahlbeck, J. Klingberg, Styrman, A. Larsson, Bertilsson - J. Larsson, Fasth, Jarnkrok - C. Klingberg, Wannstrom, Lindberg - Friberg, Lander, Cehlin - Sundstrom, Rakell, Thornberg.
Česko: Mazanec (od 26. Novotný) - Řezníček, Jeřábek, O. Horák, Sedlák, Pláněk, Jank - Palát, Straka, R. Horák - Rachůnek, Nestrašil, Honejsek - Hlinka, Holík, Orsava - Frk, Culek, Soudek - Tůma.

Reklama