Hlavní obsah

Zachránil český hokej od potupy. Takový tlak jsem nezažil, řekl Palát

Česká juniorská reprezentace uhájila svou příslušnost k elitní skupině mistrovství světa. Záchranu jí zajistilo těsné vítězství 3:2 nad Německem, jež se ve Dwyer areně zrodilo po velké bitvě až v poslední minutě třetí třetiny.

Foto: Doug Benz, Reuters

Český hokejista Ondřej Palát střílí na německého gólmana Philippa Grubauera v utkání o udržení v elitní skupině MS dvacetiletých.

Článek

"Dvakrát jsme se dokázali vrátit do zápasu a nakonec rozhodnout. To je obrovsky cenné," řekl hlavní kouč reprezentace Miroslav Přerost spolupracovníkovi ČTK.

Oba týmy vstupovaly do utkání s vědomím velké důležitosti vzájemného souboje. Německo po prohraném souboji se Slováky v základní skupině muselo dát do utkání veškeré síly, český výběr potřeboval k jistotě záchrany vítězství. "V životě jsem nehrál pod takovým tlakem, bylo to strašné," přiznal Ondřej Palát, který se stal hlavním hrdinou duelu.

Trenéři po hrozivém debaklu od Ruska znovu sáhli ke změnám v sestavě. V brance dostal přednost Filip Novotný, do prvního útoku se k Horákovi s Palátem vrátil Straka. Právě první útočná formace nejčastěji velela na zteč branky Philippa Grubauera, německý brankář ale dlouho odolával.

Český obránce Dalibor Řezníček (vlevo) a Roman Horák (vpravo) gratulují Ondřeji Palátovi k brance do sítě Německa.foto: ČTK/AP

Když pak na začátku druhé třetiny dostal z těžkého úhlu kotouč do sítě Hauner, vypadalo to s českými nadějemi bledě. "Němci byli strašně nebezpeční, trestali každou naši chybu," uvedl Palát. "My útočníci jsme se měli vracet a pomáhat obráncům, v první polovině zápasu jsme to ale nedělali. Z toho vznikaly problémy," přiznal český útočník.

Hráči ukázali charakter

Po vyrovnání Hlinky v přesilové hře se soupeř z Německa ujal vedení ještě jednou na začátku třetí části, přestože už se v té době spíše jen bránil útočným nájezdům českých hráčů. "Takové věci se ale běžně stávají," řekl Přerost, který některé své svěřence i přes špatné výsledky na turnaji pochválil. "Hráči jsou mladí, stále hokejově rostou. Ti z nich, kteří rozhodli toto utkání, prokázali, že mají charakter," podotkl Přerost.

Mezi charakterové hráče se tedy podle českého kouče rozhodně může zařadit Palát. Křídlo kanadského Drumondvillu završilo povedené představení své útočné formace dvěma góly. Při prvním na malém prostoru vykoupal brankáře Grubauera a zakončoval do odkryté branky, vítěznou trefu 60 sekund před koncem zaznamenal v přečíslení dvou na jednoho.

Únik Straky s Palátem na počátku poslední minuty třetí části, přihrávka přes padajícího obránce a zakončení do odkryté klece odstartovalo obrovský výbuch radosti na české střídačce i v hledišti, kde se radoval svazový šéftrenér Slavomír Lener nebo kompletní realizační tým Slovenska, se kterým budou Češi hrát v posledním zápase na turnaji. "Je to můj nejdůležitější reprezentační gól v kariéře," radoval se Palát. "Všichni jsme si po něm ohromně ulevili."

Češi tak na turnaji v USA skončí na sedmém či osmém místě, vyřazovací boje zůstávají reprezentaci druhý rok po sobě zapovězeny. "Je potřeba si uvědomit, že jsme měli těžkou skupinu. Jednoznačným a jediným cílem, o kterém jsme před mistrovstvím mluvili, byla záchrana," uvedl Přerost s tím, že tým tak úkol pro JMS splnil. Před odjezdem do dějiště šampionátu přitom mluvil i o tom, že se tým pokusí překvapit a postoupit do čtvrtfinále. Za silnou trojkou však Češi výrazně zaostali.

Stejně jako loni o konečné pozici reprezentační dvacítky rozhodne souboj se Slovenskem. Čeští hokejisté na mistrovství světa této věkové kategorie nikdy neskončili hůře než sedmí, tuto pozici obsadili též loni, kdy východní sousedy na závěr šampionátu porazili.

Paradoxně právě tímto výsledkem si v Buffalu a Lewistonu připravili těžkou skupinu s Kanadou, Švédskem a Ruskem, tedy s týmy, které postoupily do semifinále turnaje. "Nemá cenu v posledním utkání kalkulovat, stejně nemůžeme předpovědět výsledky dalších zápasů v Buffalu. Chceme vyhrát," dodal Přerost.

Reklama

Související témata: