Hlavní obsah

Se Slováky to bylo na MS nejlehčí, tvrdili čeští junioři

LEWISTON

Čeští hokejisté na mistrovství světa do 20 let odvrátili vítězstvím nad Slovenskem historický neúspěch v podobě konečného osmého místa a na 35. šampionátu skončili počtvrté sedmí. Zápas proti Slovensku rozhodli svěřenci trenéra Miroslava Přerosta už po 21 minutách hry, kdy vedli už o čtyři branky.

Foto: ČTK/AP

Brankář Filip Novotný chytá puk za dohledu obránce Martina Pláňka

Článek

"Po dvou třetinách jsme měli devětatřicet střel na branku, kdežto soupeř jen devět. Chtěli jsme vyhrát a jet domů se zdviženou hlavou, což se nám povedlo," řekl spolupracovníkovi ČTK útočník Andrej Nestrašil.

Nejproduktivnějším hráčem českého týmu byl překvapivě obránce. Týmový kapitán Jakub Jeřábek se s osmi kanadskými body vyšvihl do trojky nejlépe bodujících beků celého šampionátu. "Byl to poslední zápas, šli jsme do něj na sto procent. Podařilo se nám soupeře přestřílet a konečně jsme převahu vyjádřili i gólově," dodal zadák, který se v Plzni učí vedle matadora Jaroslava Modrého.

Slovenský tým hrál v první třetině Čechům nechtěně roli sparingpartnera. Pouhé čtyři střely na Novotného toho byly jasným důkazem. "Snažili jsme se hodně bruslit a vynutit si přesilovky. To na soupeře platilo a my z početních výhod stříleli góly," hodnotil Nestrašil. Svěřenci trenéra Štefana Mikeše byli častými hosty na trestné lavici, čeští mladíci toho dokázali hned třikrát využít.

"Pro mě osobně to byl nejlehčí zápas turnaje," uvedl střelec úvodní branky Petr Holík. "Je pravda, že tempo nebylo nikterak závratné. Určitě se na tom podepsala únava," dodal Holík. Jeho slova potvrdil i benjamínek výpravy Martin Frk. "Zápas byl vlažnější, oběma týmům o moc nešlo. Trenéři nám poděkovali, za výhru jsme samozřejmě rádi," těšilo sedmnáctiletého Frka.

Zápasy Čechů a Slováků vždy mívají svůj náboj. Ať už se jedná o seniorské nebo mládežnické zápasy. "Rivalita se Slováky je vždycky," řekl nejproduktivnější útočník týmu Martin Frk. To Jeřábek samotné utkání viděl jinak. "Určitě jsme si uvědomovali, že hrajeme proti Slovákům, ale žádnou velkou rivalitu jsem v tom zápase osobně necítil," dodal.

Nestrašil uznal, že sedmé místo je neúspěch. Především favoritům jako Kanada, Švédsko či Rusko juniorský tým nestačil. "Je vidět, že na špičku prostě nemáme. Faktorů neúspěchu může být více. Jako jeden z nich bych uvedl fakt, že v Kanadě hraje čtyři sta tisíc juniorů, v Česku jen třicet. To hovoří za vše," pokrčil rameny bývalý slávistický útočník.

Reklama