Hlavní obsah

Výborný může na světovém šampionátu překonat několik milníků

PRAHA

Kapitán české hokejové reprezentace David Výborný pravděpodobně půjde na nadcházejícím mistrovství světa v Rusku od jednoho milníku k druhému. Dvanáctou účastí na šampionátu se opět přiblíží k rekordním zápisům Jiřího Holíka a Švéda Svena Tumby-Johanssona se čtrnácti starty; pokud odehraje alespoň pět utkání na turnaji, dosáhne mety 100 zápasů na mistrovství světa a jediný gól ho dělí od dosud nejlepšího českého střelce šampionátů Martina Procházky.

Článek

Premiérově Výborný okusil atmosféru světového mistrovství již v roce 1996. "Na první zápas si pamatuju. To bylo ve Vídni proti Švédsku nebo Finsku. Vím, že jsme tehdy vyhráli, snad 3:1 nebo 3:2, ale nevím přesně proti komu to bylo," zavzpomínal Výborný po dnešním pražském tréninku. Počet utkání od té doby výrazně rozmnožil, až na současných 95. "O tom ani nevím. Samozřejmě je hezké mít sto zápasů, ale určitě se k tomu nijak neupínám," uvedl útočník Columbusu.

Podobný postoj má také k blížícím se rekordním zápisům v počtu účastí na MS. "Nevím, zda bude možné se dostat i do čela, ale já se teď soustředím především na toto mistrovství a teprve uvidíme, co bude příští rok," řekl Výborný.

Také nad své gólové záznamy a případné předstižení Procházky staví především týmový výsledek. "Uvidíme, jak mi budou kluci nahrávat, abych ho překonal," smál se Výborný. "Samozřejmě bych byl rád, kdybych nějaký ten gól dal, ale hlavně abych tím přispěl mužstvu a jeho úspěchu. Když nedám žádný gól a uděláme medaili, tak budu určitě spokojený," konstatoval.

S kapitánským céčkem vedl reprezentační mužstvo již minulý rok v Rize a může tak srovnávat. "Ten tým je podobný. Je to zhruba tak stejné jako loni, celé je to vyloženě o týmovém pojetí a s tím tam také jedeme. Těžko říkat, zda je to výhoda, či ne," uvedl Výborný.

"Loni byla spousta kluků poprvé na mistrovství, jako třeba Zbyněk Irgl nebo Petr Hubáček. Teď už jsou díky tomu zkušenější a vědí, do čeho jdou. A jsem rád, že přijede Marek Židlický. Je to vynikající hráč a je dobrý na přesilovky," dodal vzápětí.

V Columbusu mu potíže nedělají 

Rusko má rád, považuje ho za hokejovou zemi a na turnaj se těší. "Zkušenosti sbíráme všichni s věkem a odehranými zápasy, ale nějaká ta zdravá nervozita tam před tím startem určitě bude," nastínil Výborný pocity před šampionátem, do jehož zahájení zbývají už jen tři dny.

Roli kapitána si shodou okolností poprvé vyzkoušel také ve Vídni, kde v roce 2005 dovedl tým k titulu světových šampionů. Ne vždy však šlo všechno zcela hladce podle jeho představ. "Určitě se stalo, že jsem musel i někoho seřvat, ale to bych nerad publikoval. Není to častý případ, ale když je k tomu nějaký podnět, tak je potřeba to rozseknout," připustil Výborný, jehož vzorem byl slavný Kanaďan Steve Yzerman.

S uvolněním na klání nejlepších reprezentačních výběrů neměl u svého zaměstnavatele, týmu NHL Columbusu Blue Jackets, žádné komplikace. "V Columbusu jsou za to určitě rádi, když takhle někam jedu. Vždycky se ptají, jaký budeme mít tým, a jak manažer, kterého tedy teď vyhodili, tak i trenér nedělají žádné problémy," uvedl Výborný, jenž byl v této sezoně NHL nejproduktivnějším hráčem Blue Jackets.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články