Hlavní obsah

Prohra s Němci by měla mít podle expertů pozitivní dopad

PRAHA

Čeští hokejisté dostali na mistrovství světa v Moskvě důrazné varování. Čtvrteční prohra 0:2 s Německem ale přišla podle odborníků v pravý čas a měla by mít na svěřence trenéra Aloise Hadamczika pozitivní dopad. Za důvod porážky experti označují podcenění ze strany českého týmu a perfektní taktickou přípravu německé střídačky.

Článek

Překvapivá porážka 0:2 s Německem by měla mít spíše pozitivní dopad na další vystoupení českých hokejistů na světovém šampionátu, míní experti. Podle nich přišlo takové varování po předchozích třech výhrách včas. Odborníci připouštějí, že výsledek čtvrtečního duelu ovlivnilo jisté podcenění soupeře a konstatují, že Němci šli svým výkonem nečekanému úspěchu výrazně naproti.

"Vrátil jsem se z dovolené, takže jsem neviděl ty předešlé zápasy, ale všichni mi referovali, že kluci hráli dobře. Ten včerejší výkon mě však samozřejmě nepotěšil," řekl trenér Sparty František Výborný v rozhovoru pro ČTK. "První třetina byla vlažnější a s přibývajícím časem už je to pak všechno těžší a těžší. Hodně mi to připomnělo vstupní utkání se Spartou na Super Six proti Žilině," našel srovnání s jinou překvapivou prohrou kouč extraligového mistra. "Takový zápas jednou za čas prostě přijde," dodal.

Němci byli podle něj výborně takticky připravení a měli dobře přečtené přesilovky českého týmu. "Pár šancí tam sice bylo, ale nebylo jich tolik a nechtělo to tam padnout. Nedali jsme první gól, který naopak se štěstím vstřelili Němci, ještě víc je to posílilo v defenzivě a měli i trochu štěstí. Vydrželi až do konce s tou velkou disciplinovaností i taktikou. Je vidět, že Krupp (trenér Německa) je tam srovnal a odvádí dobrou práci," uvedl Výborný.

Zkušený trenér míní, že porážka se soupeřem, jenž nepotrápil český výběr zdaleka poprvé, může mít i kladný dopad. "Pozitivně to může zapůsobit v tom ohledu, že mužstvo si naplno uvědomí, že může kohokoliv porazit, ale také může s kýmkoliv prohrát. Bude se tak ještě více koncentrovat na nadcházející soupeře, tedy Slovensko a Kanadu," věří Výborný.

S negativy by se podle něj měl tým vyrovnat. "Negativní dopad může mít tato prohra na mladé hráče, ale já si myslím, že ti už jsou také dostatečně zkušení na to, aby se s tím vypořádali. I proto jsem toho názoru, že pozitivní stránka bude převažovat," řekl otec reprezentačního kapitána Davida Výborného.

Podle dalšího zkušeného kouče Josefa Beránka národní tým po těch třech úspěšných výsledcích německé hokejisty podcenil. "Možná tam došlo i k přílišnému uspokojení, a to jak ze strany hráčů, tak i vedení týmu," řekl někdejší trenér Litvínova, Slavie a Karlových Varů.

"V základní skupině jsme hráli dobře, ale třeba proti Američanům jsme si šance vypracovávali hodně po chybách soupeře," všiml si Beránek. "A tak jak se nás v předchozích zápasech drželo štěstí, tak bylo teď na straně Němců," uvedl Beránek s důrazem na rozhodující trefu Jaroslava Bednáře z 59. minuty zápasu proti USA.

Také on však viděl spíše pozitiva, která mohou z prohry vyplynout. "Mělo by to být především přínosné, protože ten slabý okamžik jsme si vybrali ještě ve chvíli, kdy s tím jde něco dělat. I proto se domnívám, že naše hra bude v dalších zápasech vypadat přece jen jinak," řekl Beránek.

Reklama