Hlavní obsah

Michálek věří, že si na hokejovém MS užije radost z výher

PRAHA

Hokejový obránce Zbyněk Michálek má za sebou zřejmě nejlepší klubovou sezónu v kariéře, přesto by si ji rád na nadcházejícím mistrovství světa vylepšil o pocity, které v minulých měsících moc často nezažíval. O radost z vítězství. Phoenixu, jehož dres obléká, se v zámořské NHL moc nedařilo a stejně jako před rokem zůstal daleko za postupem do bojů o Stanleyův pohár.

Foto: ČTK/AP/Franklin D. Ross

Phoenixu se letos nedařilo - ilustrační foto.

Článek

Díky tomu se ale Michálek může pokusit o obhajobu stříbrné medaile z loňského šampionátu v Lotyšsku. "Těšil jsem se hrozně moc. Loni jsem měl s nároďákem dobrou zkušenost a medaile byla pro mě super úspěchem. Těšil jsem se na dobrou partu a doufám, že pro změnu budeme vyhrávat nějaké zápasy, což by oproti Phoenixu byla změna," uvedl čtyřiadvacetiletý obránce v rozhovoru s novináři po úterním tréninku v Praze.

V Rize nastupoval Michálek společně s Tomášem Kaberlem, který bude s největší pravděpodobností v Moskvě chybět. Vzhledem k současnému složení týmu by měl být rodák z Jindřichova Hradce jedním z klíčových hráčů obranných řad. "Myslím si, že tady je spousta jiných hráčů, kteří mají zkušenosti z mistrovství nebo toho mají hodně odehráno. Zodpovědnost se bude muset rozložit mezi všechny. Tomáš nám ale bude hrozně chybět, pro mě je to jeden z nejlepších obránců na světě," řekl Michálek.

Po loňském "stříbrném" turnaji v Lotyšsku zavítá s hokejovou reprezentací opět na východ Evropy. V Rusku ještě nikdy nebyl, ale o Moskvě prý slyšel hodně dobrých věcí. Informace čerpal hlavně od spoluhráče Olega Saprykina.

Žádné tipy prý nedostal

"V Moskvě žije a vychvaloval ji. Znáte ale Rusy, oni o Rusku neřeknou nikdy nic špatného," uvedl Michálek. Žádné tipy na vyhlášené podniky prý ale nedostal. "Jen říkal, že jsou tam nejhezčí holky, v čemž jsem mu oponoval. Ty jsou u nás. Říkal ale, že je to hodně drahé město, že se budu divit. Tak si sebou budu muset vzít víc peněz," dodal s úsměvem.

Do Česka přiletěl ofenzivně laděný obránce v pondělí večer. Zatímco cesta zpoza Atlantiku byla bezproblémová, po přistání v Praze musel řešit menší komplikace. "Let byl v pohodě, jen jsem ztratil všechny zavazadla. Dneska mi je ale dovezli přímo do haly," řekl Michálek, který bez osobních věcí zamířil z ruzyňského letiště s rodiči domů. "Bylo to jen na noc, takže jsme nic nepotřeboval," mávl nad zpožděním zavazadel rukou.

Klubová sezóna pro Michálka skončila již před týdnem, takže si stihl i trochu odpočinout. "Hlavně psychicky, protože konec sezony pro nás byl těžký. Neměli jsme šanci na play-off a hodně jsme prohrávali. Měl jsem toho ale dost i po fyzické stránce, protože jsem odehrál všechny zápasy," uvedl autor čtyř branek a 24 finálních přihrávek. "Osobně jsem se sezónou spokojený. A trenéři byli podle pohovorů na konci se mnou taky," prozradil.

Bídný ročník Kojotů

Z pohledu Phoenixu byl ale tento ročník NHL bídný. Kojoti obsadili v Západní konferenci poslední, patnácté místo se ziskem 67 bodů. Horší v celé soutěži byla jen Philadelphia. "Bylo tam velké rozčarování a hned po sezóně to odneslo celé vedení. Žádné překvapení to ale nebylo. Očekávali jsme to, všichni o tom poslední dobou mluvili," přiznal Michálek.

Nyní netrpělivě čeká, jak se špatné výsledky promítnou do složení týmu. Je pravděpodobné, že i v něm dojde ke změnám. "Sám jsem zvědavý, jak to dopadne. Bude záležet na tom, kdo přijde jako manažer a prezident. Třeba si budou chtít přivést svoje hráče," přemýšlel hráč, který se do NHL dostal i bez tradičního draftu. Osobně by ale rád zůstal ve Phoenixu, kde má ještě na tři roky smlouvu. "Byl bych smutný, kdybych to odnesl i já. Zvykl jsem si tam, mám Phoenix rád. Nerad bych se stěhoval, ale určitě bych si zvykl i jinde," dodal.

Šance v reprezentaci snad přijde v budoucnu

Michálek se vedle vlastních výkonů hodně zajímá i o hru bratra Milana, který v této sezóně září v San Jose. Ze vzájemných zápasů ale moc velkou radost neměl. Phoenix totiž Žraloky porazil jen dvakrát, šestkrát prohrál. "Hráli opravdu dobře. Mají kvalitní tým a doufám, že půjdou daleko ve Stanley Cupu," přál si Zbyněk Michálek. San Jose hraje v prvním kole play-off s Nashvillem a vede 2:1 na zápasy. "Myslím si, že ho vyřadí. Tipoval jsem to už před sérií," upozornil.

V případě vyřazení San Jose by si ale spolu mohli zahrát na MS oba bratři. Kouč Alois Hadamczik by totiž o Milana Michálka v případě, že bude volný, hodně stál. "Určitě by to bylo super, je to náš velký sen. Ale přál bych mu, aby dovezl Stanley Cup. V nároďáku snad ještě budeme mít šanci v budoucnosti. Jejich šance na pohár se nemusí opakovat. Momentálně mají skvělý tým a kdo ví, jak to bude za rok," dodal Michálek.

Reklama