Hlavní obsah

Nominaci Kanady na MS doplnil útočník Jordan Staal z Pittsburghu

Osmnáctiletý útočník Jordan Staal z Pittsburghu doplnil tvořící se nominaci hokejistů Kanady na mistrovství světa v Moskvě, které začne v pátek. Nováček zámořské NHL si tak zahraje v jednom týmu se svým o tři roky starším bratrem Erikem, oporou loňského vítěze Stanleyova poháru Caroliny. Do kádru byl zařazen poté, co Penguins vypadli v prvním kole play off s Ottawou.

Foto: internet

Ilustrační foto.

Článek

O několik hodin později byli nominováni také obránci Shea Weber a Dan Hamhuis z Nashvillu, který vypadl se San Jose.

Jordan Staal se loni dostal do prvního týmu Pittsburghu, přestože se spíše očekávalo, že bude ještě rok pokračovat v juniorské OHL v celku Peterborough Petes. Strávil v NHL celou sezonu a v 81 zápasech si připsal 42 bodů za 29 branek a 13 asistencí. Vévodil celé soutěži se sedmi góly v oslabení.

Čtyřiadvacetiletý Hamhuis byl v týmu i loni, kdy skončila Kanada v Rize čtvrtá. V této sezoně zaznamenal v 81 utkáních NHL 20 bodů za šest tref a 14 přihrávek. O tři roky mladší Weber byl ještě produktivnější, v 79 duelech si připsal 40 bodů za 17 přesných zásahů a 23 asistencí.

V současné době má Kanada v nominaci na šampionát šestnáct hráčů - dva brankáře, pět obránců a devět útočníků. Hvězda Pittsburghu Sidney Crosby sice měl chuť na turnaji hrát, ale musel se omluvit, protože dohrával sezonu se zlomenou nohou. Do Moskvy nepojede ani forvard Ryan Smyth z New Yorku Islanders, který při každé možnosti reprezentoval. Účastník sedmi MS, dvou olympiád a Světového poháru má problémy s kolenními vazy.

Dosavadní nominace Kanady na mistrovství světa v Rusku:
Brankáři: Cam Ward (Carolina Hurricanes/NHL), Dwayne Roloson (Edmonton Oilers/NHL),
obránci: Eric Brewer, Barret Jackman (oba St. Louis Blues/NHL), Shea Weber, Dan Hamhuis (oba Nashville Predators/NHL), Mike Commodore (Carolina Hurricanes/NHL),
útočníci: Jay McClement, Jamal Mayers (oba St. Louis Blues/NHL), Justin Williams, Eric Staal (oba Carolina Hurricanes/NHL), Jason Chimera, Rick Nash (oba Columbus Blue Jackets/NHL), Mike Cammalleri (Los Angeles Kings/NHL), Shane Doan (Phoenix Coyotes/NHL), Jordan Staal (Pittsburgh Penguins/NHL).

Reklama

Související témata: