Hlavní obsah

Hadamczik čeká ještě na posily z NHL

PRAHA

Na jednoho až tři hráče z NHL čeká před pátečním startem mistrovství světa trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik. Jedním z této trojice by měl být obránce Marek Židlický, jehož Nashville už z bojů o Stanley Cup vypadl. „Příjezd Židlického je reálný, ale musí ještě projít zdravotní prohlídkou,“ řekl po sobotním utkání proti Finsku novinářům Hadamczik.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Alois Hadamczik na tréninku hokejové reprezentace

Článek

Čeští hokejisté v sobotu zdolali severského soupeře 1:0 a po gólu Jaroslava Hlinky z prodloužení obsadili v konečném hodnocení Euro Hockey Tour třetí místo. „Mužstvo hrálo poprvé spolu, z osmdesáti procent ho už ale nebudeme měnit,“ řekl po duelu čtyřiapadesátiletý kouč.

Zápas rozhodla první formace, do které Hadamczik postavil tvořivého Jaroslava Hlinku na levé křídlo prvního útoku Davida Výborného. Napravo nastoupil rychlík Petr Sýkora. „Zvažovali jsme, koho dát nalevo. Oba jsou tvořiví hráči, dovedou uvolnit sebe i spoluhráče. Navíc se dobře doplňují. Petr Sýkora by měl využívat své rychlosti a střely,“ naznačuje trenér, že by pardubický kanonýr mohl na stejném místě hrát i na šampionátu.

O složení týmu má Hadamczik jasnou představu, přesto ještě změny připouští. „Model osmi obránců a čtrnácti útočníků by měl být zachovaný, ale někteří ještě nemají nominaci jistou. Hráči to ale nevědí, nesoustředili by se pak tolik na trénink. Navíc může přijít nějaké zranění. Jedná se samozřejmě spíše o mladé hráče, kteří si musejí prožít tu atmosféru národního týmu. Pak i v tréninku víc chtějí a snaží se. Z devětadevadesáti procent jsem ovšem rozhodnutý,“ upozorňuje reprezentační trenér.

Jisto už je o pozici brankářské jedničky, kterou bude třinecký Roman Čechmánek. Nic na tom nemění ani situace, kdy je k dispozici opora z minulých šampionátů Tomáš Vokoun. „Do postu prvního gólmana zasahovat nebudeme, to bychom rozhodili celý tým. Připravujeme si zkušeného brankáře na mistrovství, ale je slušnost se Tomáše zeptat. Je to pro nás pro budoucnost gólman na vysoké úrovni. Roman (Čechmánek) má naši plnou důvěru,“ podpořil zkušeného gólmana Hadamczik.

Pětice skončila

Zápasy o třetí místo v EHT s Finskem byly letos posledním reprezentačním duelem pro pětici hráčů. Z širší nominace vypadli obránci Karel Pilař, Tomáš Žižka, Lukáš Zíb a útočníci Ladislav Kohn a Josef Straka. „Jsou to nepříjemné věci, i pro trenéra je to psychologicky těžké. Ale jinak to nejde,“ připomněl neúprosnost nominace trenér. „O jednom utkání to ale nikdy není,“ dodal.

S ohledem na svojí představu týmu se musel rozloučit i s hráči, kteří odvedli v sezóně národnímu celku kvalitní služby. „Nejtěžší bylo rozhodování u Pepy Straky, který s námi sjezdil turnaje Euro Hockey Tour. Rozhodlo, že jsme do čtvrté lajny potřebovali hráče s defenzivními schopnostmi. Proto jsme se rozhodli pro Jirku Novotného, který má tyto návyky z NHL. Kdybyste se mě ale zeptali ráno, bylo to padesát na padesát,“ přiblížil složité rozhodování Hadamczik.

Naděje na účast na šampionátu zhasla i pro čerstvého extraligového šampióna a mistra světa z roku 2001 Karla Pilaře. „Těžké to bylo i u Karla Pilaře. Na to, jakou prodělal nemoc a jak krátce trénuje, podával kvalitní výkony. Čeká nás ale náročný turnaj a obávali jsme se, že by mohla nastoupit únava. Navíc čekáme na jednoho až tři hráče z NHL, reálný je příjezd Marka Židlického. Jsem potěšený, že chce přijet. Ale musíme ještě čekat, jestli se nikdo (v Nashvillu) nezblázní. Musí ještě projít zdravotní prohlídkou. Ale říkal mi, že je v pořádku,“ doufá v příjezd šikovného obránce Alois Hadamczik. Reprezentace má v neděli volno, v pondělí se v 17:00 sejde v holešovické T-Mobile Aréně.

Reklama