Hlavní obsah

Čechmánek se po dlouhé přípravě těší na šampionát

PRAHA

Pokud se nestane nic neočekávaného, bude Roman Čechmánek plnit roli brankářské jedničky českého výběru na mistrovství světa. Nejcitlivější post celé sestavy si vysloužil skvělými výkony v dresu Třince, který dotáhl až do sedmého čtvrtfinálového zápasu série proti Liberci v nedávno skončeném play-off hokejové extraligy.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Roman Čechmánek v dresu české reprezentace.

Článek

"Přípravou na mistrovství světa jsem si prodloužil sezónu a už se těším na soutěžní zápasy," řekl Čechmánek ČTK na reprezentačním srazu v Praze. Pro gólmany bývá dopředu daná pozice v týmu uklidňujícím faktorem.

"Pro mě se nic až tak významně nemění. Já jsem se již od prvního kempu připravoval na to, abych byl připraven na pozici brankáře na mistrovství světa," uvedl Čechmánek. "Je vždycky příjemnější, když má člověk jasno dopředu, ale stejně musí vždycky odvést nějaký výkon, a pokud ty výkony nejsou, tak ta pozice se může rychle změnit. I proto tomu nekladu zase až tak velký důraz. Já se připravuju na mistrovství a snad to celé vyjde."

"Voky" by mu nevadil

Vypadnutí Nashvillu již v prvním kole Stanleyova poháru mu však mohlo výsostnou pozici poněkud zkomplikovat. "Teď se naskytla možnost, že by mohl přiletět 'Voky' (Tomáš Vokoun), ale kdyby opravdu přiletěl, tak by mi to vůbec nevadilo, protože to je skvělý kluk a výborný brankář. Ale pokud ne, tak já se budu snažit týmu pomoct a dovést ho co nejdál," řekl odhodlaně šestatřicetiletý gólman, jenž se do Třince dostal až na přelomu ledna a února po nuceném odchodu ze švédského Linköpingu.

I zkušený reprezentant potřebuje vyladit souhru s obránci. "Ještě nebyl čas, abychom si sedli, ale teď bude ještě pár dnů, než to všechno začne. Rozebereme některé věci, aby tam bylo co nejméně chyb," řekl Čechmánek. "Vypadá to, že budeme mít opravdu mladou obranu, budeme muset hodně mluvit, neboť to je hodně o komunikaci. Je to o tom, aby si hráči rozuměli, aby věděli, co udělám já a opačně, prostě důležité věci," uvedl zlínský rodák po sobotním utkání proti Finsku.

Dobře poskládaná příprava

"Musíme ještě trošku potrénovat, dát to dohromady, zkusit se do toho všeho dostat již od prvního zápasu, abychom se nedostali do nějakého útlumu, ale postupně se zlepšovali," vysvětlil Čechmánek. Sám se od vypadnutí Třince z play-off před více než měsícem udržoval ve formě. "Je to o tréninku a fyzičce. Já se budu snažit do toho dostat. Opravdu hodně jsem trénoval a stále trénuji, takže věřím, že budu fyzicky připraven."

Čechmánek si pochvaloval i skladbu soupeřů v přípravných utkáních českého týmu. "Zápasy, co jsme hráli v přípravě, nebyly špatné. Švýcaři nám ukázali, jaké je hrát proti tvrdému týmu, Slováci zase hráli technicky, Finové skvěle bruslařsky. Každý z těch týmů hrál jiný hokej a my jsme se snažili prosadit svou hrou," zhodnotil Čechmánek.

Reklama