Hlavní obsah

Na Hušáka nám nesahejte, vzkázal ČSTV vládě

NYMBURK

Výzva ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petry Buzkové k odvolání generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka nezískala u představitelů českého sportu žádnou podporu. Valná hromada Českého svazu tělesné výchovy jako majoritního akcionáře Sazky v sobotu v Nymburce reagovala na dopis ministryně mlčením.

Článek

Naopak v diskusi několikrát zazněla hrdost na novou halu, Hušák se dočkal potlesku, zato vládě se dostalo ostré kritiky.

Předseda ČSTV Vladimír Srb delegátům, zastupujícím více než miliónovou členskou základnu, přečetl dopis ministryně, v němž Buzková nedávné Hušákovy výroky na adresu vlády označila za lež a pomluvu. Tvrzení, že vláda je ke sportu nepřátelská, se pokusila vyvrátit údaji, podle nichž státní dotace do sportu za čtyři roky vzrostly z 1,2 na 1,6 miliardy korun a vláda předpokládá do roku 2006 další zvýšení na dvě miliardy ročně.

Buzkovou nikdo nepodpořil

Pozastavila se nad tím, že Hušák odmítl pozvat premiéra na slavnostní otevření haly. "Domnívala jsem se, že pan Hušák je ředitelem Sazky, nikoli vlastníkem haly. Jeho výroky mohou poškodit sportovní prostředí," napsala Buzková a vyzvala akcionáře, aby zvážili změny ve vedení Sazky.

Její návrh však nikdo nepodpořil, a tak se o něm v Nymburce ani nehlasovalo. U delegátů, z nichž většina byla před týdnem hosty slavnostního otevření haly, očividně převládla hrdost na moderní sportovní stánek před obavami, že financování haly může v budoucnu ohrozit financování sportu.

Předseda ČSTV Vladimír Srb delegáty uklidnil prohlášením, že splácení Sazka Areny množství peněz pro sport nijak nepoznamená. "Sazka má dostatečný potenciál dostát oběma svým závazkům - financovat český sport i splácet úvěr na stavbu haly," konstatoval již poněkolikáté.

Na dvě nejčastější otázky - kolik bude hala stát a jak bude financována - odpověděl hned v úvodu. "Cenu haly budeme znát až po jejím dokončení a podmínky financování jsou předmětem obchodního tajemství," řekl Srb.

Reklama

Související témata: