Hlavní obsah

Martinec: Zajištěný postup nemusí být výhodou

PRAHA

Osmnáctibodový náskok a jistota postupu do extraligového play-off z prvního místa. Taková je současná pozice hokejistů z Pardubic, jednoho z nejvážnějších adeptů na mistrovský titul. Je ale podobná situace v závěru základní části výhodou, nebo naopak může postupová jistota mužstvu spíš uškodit? Na to odpovídá v komentáři pro Sport.cz bývalý hokejový reprezentant Vladimír Martinec.

Foto: Archiv

Vladimír Martinec

Článek

"Tak výrazný náskok, jakým disponují nyní Pardubice, je podle mého názoru spíš na škodu, protože zajištěná postupová pozice může svádět k volnějšímu přístupu hráčů. Samozřejmě, že mančaft chce vyhrávat, ale i dočasná ztráta koncentrace může mít v play-off fatální následky.

Zvlášť, když mužstva z druhé poloviny postupové osmičky hrají jako o život. Nicméně pamatujeme jen jediný případ, kdy se celek ze spodnějších pater probojoval až na vrchol.

Mám samozřejmě na mysli případ Olomouc a Pardubic v prvním ročníku samostatné české ligy v roce 1994. Pardubice tehdy postoupily do vyřazovacích bojů ze šestého místa, Olomouc dokonce ze sedmého a nakonec se oba celky střetly ve finále.

Olomouc, tehdy v sestavě s Jiřím Dopitou a Josefem Řezníčkem, nakonec Východočechy přehrála a dosáhla historického úspěchu klubu.

Tento případ byl ale podle mého jen souhrou náhod, vždyť od té doby jsme se už s podobným případem nesetkali. Očekávám, že i letos do dalších kol postoupí mužstva z prvního až čtvrtého místa. Maximálně bych vsadil na jednu výjimku potvrzující pravidlo.

Bohatý náskok přece ale může znamenat i jistou výhodu. Mužstvo může začít trénovat a připravovat se na specifika play-off. V tomto případě ale hraje nesmírně důležitou roli trenérská práce. Je třeba udržet mužstvo na uzdě v posledních kolech soutěže a vyváženě nabudit kádr tak, aby šel do prvního kola s vidinou co nejlepšího výsledku."

Reklama