Hlavní obsah

Jágr cítí zvláštnost mistrovství světa

PRAHA

S mírnou nervozitou, provázející vlastní velké očekávání, počítá dny do startu mistrovství světa nejlépe placený hokejista planety Jaromír Jágr. Chystá se hrát už počtvrté na šampionátu, ale zatím z něj má doma jen čtrnáct let starý bronz, který si ještě jako junior přivezl z Bernu. Při dalších dvou Jágrových startech na MS (1994 a 2002) mužstvo nepřekročilo práh čtvrtfinále.

Článek

Z pražského mistrovství chce ale útočník NY Rangers bezpodmínečně medaile a ne ledajakou. "Toužím získat zlato," říká, ale přitom poznává, jaký tlak míří na největší hvězdu domácího výběru v mumraji už v sobotu startujícího turnaje.

"Pokaždé když se mi naskytla možnost a neměl jsem žádné problémy, nároďák jsem neodmítl. Navíc je šampionát letos doma, lidi to bude zajímat víc než jindy a snad každý hráč si tu chce zahrát."

Jágr: Děje se něco zvláštního

Jágr vidí všude kolem sebe, že se v Česku MS věnuje veliká pozornost. "Jen co otevřu noviny, poznám, že se u nás děje něco zvláštního a ještě to napětí bude stoupat během šampionátu. Musíme se od všech psychických tlaků a vedlejších vlivů oprostit a soustředit se jen na hokej," přiznává.

Ani olympijský vítěz z Nagana ale nedokáže najít příčinu toho, proč domácí nevyhráli mistrovství světa od roku 1986, kdy se to naposledy povedlo tehdy ještě sovětské sborné. "Snad je to náhoda, rozhodně chceme sérii nezdarů pořádajících zemí přerušit, i když celek hostitele je při mistrovství světa vystaven enormnímu tlaku."

Z Ruska nemá nejlepší pocit

Pocit z přípravného zápasu v Rusku neměl Jágr dobrý. "Nebylo to úplně ono, dostával jsem se málo do šancí. Bylo znát, že jsem předtím sedmnáct dní nehrál zápas," posteskne si. Národní tým sice v Moskvě vyhrál 5:1, ale útočník s číslem 68 se neprosadil žádnou ze čtyř střel, byť v útoku se Strakou byl u dvou branek.

"Snad jsem alespoň pomohl mužstvu, že jsem na sebe vázal hráče soupeře," tvrdí Jágr, jenž nastoupí ve čtvrtek v generálce s Kanadou už na ledě Sazka Areny v Libni. "Za reprezentaci jsem v Praze nehrál od maléru ve Světovém poháru, snad po mně nebudou diváci znovu házet plechovky," pousměje se.

Rozhodne až sedmý zápas turnaje

Mistrovství sice začíná už v sobotu, prostor na patřičné sehrání ale bude mít podle Jágrova názoru reprezentace dost. "Nabízejí se nám k tomu i zápasy v základní skupině mistrovství. Samozřejmě nechceme nic podcenit, stačí si vzpomenout, co se stalo Rusům před čtyřmi lety v Petrohradu, kde šli od porážky k porážce a nakonec se ani nedostali mezi osm nejlepších. Pro nás ale bude rozhodující až sedmý zápas turnaje," připomíná 32letý útočník důležitost čtvrtfinálového duelu.

O vlastním šampionátu zatím tolik nepřemýšlí. "Všechno je o štěstí. Když se daří, máte dobrou náladu, všechno jde snáz. O úspěchu či zatracení prakticky rozhoduje jediný zápas, to je spíš o náhodě, než o umění. Play-off je svým způsobem atraktivní, ovšem zároveň také ošidné. Dřívější systém, kde hrál každý s každým a pak ještě ti nejlepší znovu spolu, byl podle mého spravedlivější," vrací se v myšlenkách k modelu šampionátů z osmdesátých let.

Reklama