Hlavní obsah

Hráči dostali před začátkem MS poslední volno

PRAHA

Pondělí bylo pro hokejovou reprezentaci posledním dnem volna před mistrovstvím světa. V nadcházejících třech týdnech už tým pojede v pravidelném režimu tréninků a zápasů. Aktuálně zůstává v nominační hře 29 jmen, včetně nově vybraných posil ze zámoří. Z kádru pro šampionát byli nově vyřazeni Málek, Čáslava, Hemský a Klepiš.

Článek

Po nočním návratu z prohraného ostravského zápasu o třetí místo v Euro Hockey Tour se kvarteto hráčů dozvědělo v hotelu Corinthia Towers, že opouští kádr připravující se na MS. Vyřazení postihlo brankáře Romana Málka z Plzně, pardubického obránce Petra Čáslavu a útočníky Aleše Hemského z Edmontonu se slávistou Jakubem Klepišem.

"Musíme se rozhodovat citlivě, ale vzhledem k dalším hráčům volným z NHL je nutné kádr redukovat. Snažíme se skládat mužstvo tak, aby k sobě vše pasovalo," tvrdí trenér Slavomír Lener, ale nechce konkrétně vysvětlovat, proč právě zmínění hokejisté přišli o šanci hrát na šampionátu.

Poučení z Ostravy

Nedělní vítkovická porážka 4:7 s Rusy i následně nezvládnuté prodloužení o bronz v evropské tour řadu fanoušků ale vyděsily. Mužstvo často chybovalo a především v defenzívě působilo nejistě. "Jak nepřeceňujeme páteční výhru 5:1 v Moskvě, nelze dělat tragédii a být moc dole ani po takové porážce. Důležité je spíš se z utkání ve Vítkovicích poučit, máme na to čas," soudí Lener.

Na řadě hráčů bylo patrné, že jim v posledních dnech chyběl zápasový rytmus a trochu se na ledě hledali. "Je to tak, přesto jsme třikrát vedli, ale nepodařilo se ve skóre odskočit. Bylo to z naší strany takové neurovnané a ve třetí části jsme si nechali soupeře utéct, když jsme dostali smolné góly," tvrdí útočník Václav Prospal.

"Dva dny po vítězství v Rusku nám to soupeř vrátil i s úroky. Ukázal nám, že nějaké uspokojení není na místě. Utkání nám otevřelo oči, víme, na co se v přípravě před mistrovstvím hlavně zaměřit," říká brankář Roman Čechmánek, jenž netají, že ve Vítkovicích bojoval s únavou: "Měl jsem těžké nohy, asi se promítlo, že jsem během posledního týdne zažil dost cestování i časových posunů."

Hamrlík příletí v úterý

Hráči ze zámoří, kteří nyní tvoří většinu mužstva, měli poslední dny opravdu hektické, takže včerejší klid přivítali. Někteří hokejisté jeli ze soustředění alespoň na skok domů, další volili procházky jarní Prahou nebo u televize nabírali potřebné psychické síly. Kouč znovu prožil den usilovným telefonováním za oceán, aby vyjasňoval účast čtyř hráčů, jejichž celky už vypadly z play-off NHL.

"Obránce Hamrlík z New Yorku přiletí v úterý, ale záleží jen na něm, zda nastoupí ke čtvrteční generálce s Kanadou. Každopádně s námi stihne minimálně tři tréninky před startem mistrovství, to by mělo na přivyknutí stačit," potvrzuje příjezd prvního ze čtyř vybraných Lener.

Vokoun si nic nediktuje

Zatím se řeší, jak dorazí domů Čajánek, i on by ale měl být do čtvrtka v Praze. Okamžitě na reprezentační nabídku kývnul rovněž brankář Nashvillu Vokoun a nezkoumal, zda má plnit roli jedničky či dvojky.

"Jeho přístup je perfektní, cítím u něj velkou chuť být s národním mužstvem," naznačuje kouč, jenž ale není schopen říci, zda Vokoun nastoupí proti Kanadě: "Nepůjdeme do nějakého risku, aby se třeba unavení hráči zranili. Záleží na přístupu hráčů, někdo chce hrát, jiný si spíš odpočinout."

Eliáš zažívá zklamání

Nejsložitější dohadování čeká Lenera zřejmě s Patrikem Eliášem, který těžce nese vyřazení obhájce trofeje New Jersey hned v úvodním kole Stanleyova poháru. "Chápu jeho psychické rozčarování, proto také vyhovím jeho žádosti o den odkladu na rozhodnutí zda dorazí, ale dáváme mu šanci zažít vrchol sezóny jinak, když to v zámoří nevyšlo," vysvětluje trenér národního týmu, který z tréninkových důvodů nechává u mužstva i brankáře Břízu, jehož reprezentační brigáda má skončit po Vokounově příjezdu.

Reprezentanty čeká další trénink v Sazka Areně až v úterý večer, bez doplňovaných zámořských posil má pro něj Lener k dispozici prakticky pět pětek. "To je pro přípravu ideální," soudí. Doplňování mužstva ze zámořských zdrojů ale zřejmě ještě nekončí.

Další posila může vzejít z poraženého celku kanadské série play-off mezi Ottawou (Havlát) a Torontem (Reichel a T. Kaberle) a to Lener ještě zvažuje, co dělat v případě vyřazení Vancouveru, za nějž hrají Ručinský s Malíkem či Bostonu se Šlégrem.

Aktuální soupiska národního týmu:
Brankáři:
Čechmánek (Los Angeles/NHL), Vokoun (Nashville/NHL), Salfický (CSKA Moskva/Rus.)
Obránci:
Špaček (Columbus/NHL), Modrý (Los Angeles/NHL), F. Kaberle (Atlanta/NHL), R. Hamrlík (NY Islanders/NHL), Hejda (CSKA Moskva/Rus.), Novák (Slavia), Hamr (Färjestad/Švéd.), K. Rachůnek (NY Rangers/NHL), Škoula (Anaheim/NHL)
Útočníci:
Jágr, Hlaváč (oba NY Rangers/NHL), M. Straka (Los Angeles/NHL), Výborný (Columbus/NHL), Kraft (Pittsburgh/NHL), Prospal (Anaheim/NHL), Dvořák (Edmonton/NHL), Čajánek (St. Louis/NHL), Dopita, Průcha (oba Pardubice), Sup, Beránek (oba Slavia), Balaštík (Zlín), J. Hlinka (Kloten/Švýc.), Vašíček (Carolina/NHL), Eliáš (New Jersey/NHL), Bednář (Omsk/Rus.).

Reklama