Hlavní obsah

Hokejisté nastoupí proti Kanadě bez Jágra

PRAHA

Bez největší hvězdy Jaromíra Jágra nastoupí čeští hokejisté ve čtvrtek k poslednímu přípravnému zápasu před mistrovstvím světa proti Kanadě. Trenér Vladimír Růžička po středečním tréninku bez většího vysvětlování oznámil, že proti světovým šampionům z předchozích dvou let i vítězům loňského Světového poháru nenastoupí Jágr ani Aleš Hemský.

Článek

"Potřebujeme obměnit sestavu. Hrát bude na mistrovství," řekl Růžička na dotaz, proč Jágrovo jméno v předpokládané sestavě stejně jako v neděli v Helsinkách proti Finsku chybí. O moc sdílnější nebyl ani samotný útočník. "To se musíte zeptat trenéra, proč nehraji. Šampionát ale začíná až třicátého," utrousil Jágr.

Pro český tým bude čtvrteční zápas na ledě pražské Sparty sedmým přípravným před MS a přestože do slavnostního zahájení nadcházejícího MS zbývají jen desítky hodin, bere Růžička i duel proti Kanadě jako test. "Je to úplně stejné jako ostatní přípravná utkání. Samozřejmě ale chceme stejně jako v předcházejících zápasech vyhrát. Pořád je to ale příprava," řekl Růžička novinářům po tréninku, jemuž předcházelo oficiální focení týmu.

Růžička sledoval trénink soupeře

Hokejisté se věnovali nácvikům herních situací ve formacích, v nichž by měli hrát na MS. Ve čtvrtek však bude vše díky absenci Jágra a Hemského jiné. Na jejich místech by se měli ukázat Petr Průcha a Radim Vrbata. Otazník stále visí nad startem obránce Marka Židlického, jenž měl v minulých dnech problémy se zády.

Reprezentační trenér sledoval pozorně celý úterní trénink kanadského týmu a dělal si i poznámky. "Bylo vidět, že si vytváří velký tlak do branky. Jakékoliv jejich cvičení kolem branky hoří gólem. Dostávají se do šancí, bude to nepříjemný soupeř," věděl Růžička.

Čajánek se na Kanadu těší

Premiérový start v přípravě čeká na útočníka Petra Čajánka, který v utkáních proti Finsku odpočíval. "Pauza byla sice dlouhá, ale chuť do hokeje se mi vrátila," pochvaloval si zlínský hráč téměř třítýdenní přestávku.

Dvojnásobný mistr světa je stejně jako další hráči rád, že v generálce na MS nastoupí proti kvalitnímu soupeři. "Zápasy s papírově slabšími soupeři jsou jinačí. Sice k tomu přistupujeme stejně, ale Kanada bude útočit a ne jen bránit," podotkl Čajánek. "Určitě je to nejlepší možná příprava před Vídní," souhlasil útočník Radek Dvořák.

Podle obránce Jiřího Šlégra se nemusí ani projevit fakt, že řada Kanaďanů v letošní sezóně nikde nehrála. "Vůbec bych se nedivil, kdyby na to vlítli, jako by se nic nedělo," řekl Šlégr, jenž očekává, že i když se jedná jen o přípravu, bude se na ledě jiskřit. "To tak bylo vždycky," pousmál se důrazný bek.

Reklama

Související témata: