Hlavní obsah

Kanaďané: Stříbrné medaile nemají žádnou cenu

PRAHA

Kanaďané patřili k největším favoritům mistrovství světa v ledním hokeji ve Vídni. Vyhráli poslední dva šampionáty a těšili se na oslavy zlatého hattricku, což se zemi javorového listu povedlo naposledy v 50. letech minulého století. Postavili velmi silné mužstvo a sráželi jednoho soupeře za druhým. Ve finále však narazili na český tým a prohra 0:3 je naplnila obrovským zklamáním.

Článek

Když v neděli večer po závěrečném vyhlášení vítězů opouštěli kanadští hokejisté led vídeňské Stadthalle a mířili do kabin, jeden po druhém sundavali z krku stříbrné medaile a schovávali je do rukou. Když pak přicházeli mezi novináře, nikdo z nich už medaili neměl. Jakoby se za ně styděli.

"Stříbrná medaile znamená prohru. Není to nic, na co bychom byli opravdu pyšní," vysvětloval brankář Martin Brodeur, jenž byl i přes prohru velkou oporou kanadského týmu. "Češi nehráli moc ofenzivně a hodně jim pomohl první trochu šťastný gól. Bylo to podobné, jako když jsme s New Jersey vyhráli Stanley Cup. Porazili nás nejlepší hokejisté světa," vyslovil slavný brankář uznání soupeři.

"Druhé místo není nic. Je to jen zklamání a frustrace," vykládal otrávený kapitán Kanady Ryan Smyth. "Nejsem ani tak zklamaný za sebe, jako za ostatní kluky, kteří zlato ještě nezískali. Marty Brodeur mohl navíc doplnit skvělou sbírku ke Stanley Cupu a zlatu z olympiády," tvrdil Smyth, jemuž v závěru utkání trochu ujely nervy a nepochopitelně osekával českého obránce Jiřího Fischera.

K tomu se ale hráč odmítl nějak vyjadřovat, jen stále dával na odiv neskutečné zklamání z konce snu o zlatém hattricku. "Jsme skvělé mužstvo. Jsme hrdí Kanaďané. Vždy chceme dosáhnout toho nejlepšího a to bylo vyhrát zlato. Nic jiného pro nás nemělo smysl," vysvětlil Smyth novinářům, proč se nechlubí stříbrnou medailí.

Reklama

Související témata: