Hlavní obsah

První oslavy českých hokejistů zažil vídeňský Prátr

VÍDEŇ

"Pětadvacet chlapíků rozpoutalo v Čechách obrovské moře nadšení", hlásá titulek deníku Kurier v připomínce českého triumfu na hokejovém mistrovství světa ve Vídni. Za strůjce zlatého úspěchu považuje rakouský tisk Jaromíra Jágra, který "ač zraněn, neztratil nic ze své nálady a hokejového kumštu, který vložil ve prospěch mužstva".

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr a Martin Ručinský se dobře bavili i po příjezdu do Prahy.

Článek

Noviny přinášejí rovněž komentáře a fotografickou dokumentaci z prvních nočních oslav hokejistů ve vídeňském Prátru a následně ze Staroměstského náměstí, kde se z titulu mistrů světa společně s hráči radovalo přes 30 000 fanoušků.

"Finále rozhodla Jágrova genialita společně s obdivuhodnou defenzivou Růžičkova výběru," píše Kurier. Připomíná, že český křídelník téměř nemohl se zlomeným malíčkem vystřelit, tak se soustředil na přihrávky svým spoluhráčům a připravil první dva góly závěrečného duelu pro Prospala a Ručinského. "A česká obrana a za ní ještě nejlepší brankář turnaje Vokoun nedovolili Kanaďanům vůbec nic," dodává list.

Vídeň pro Čechy zaslíbeným městem

Rozesmátou tvář člena All star turnaje, který prý převýšil na šampionátu všechna další hokejová esa, doprovází popisek: "Tenhle úsměv říká víc než tisíc slov - Jaromír Jágr přivedl Čechy ke zlatu." Deník Der Standard připomněl, že rakouská metropole je pro český hokej zaslíbeným městem, protože i před devíti lety vyhrála ve stejné hale a rovněž nad "Javorovými listy" tehdejší Bukačova družina.

"Obávaný kanadský útok dokonale eliminovala česká obrana," ocenil list s tím, že gólman Tomáš Vokoun pochytal na šampionátu 181 ze 190 střel. "Šestého května příštího roku se znovu sejdeme v Rize," cituje list z projevu šéfa mezinárodní federace Reného Fasela k ukončení letošního MS. "To se ale nás, Rakušanů, netýká. To je pozvánka jen pro ty nejlepší. My pojedeme do Estonska," namířil autor šíp kritiky do řad rakouského hokejového celku, který na domácím ledě opustil elitní společnost.

Z restaurace se odcházelo až ráno

Bulvární list Kronen Zeitung se zaměřil především na první oslavy čerstvých mistrů světa, které se odehrály v restauraci Čechorakušana Kolaříka ve Švýcarském domu v Prátru. Jágr si prý objednal opečenou klobásu s ostrými feferonkami, vídeňský řízek a Budvar, kapitán mužstva David Výborný se zase nechtěl ani na krok hnout od poháru pro nové šampiony.

"Fungujeme již od roku 1920, ale takhle dlouho jsme ještě otevřeno neměli," řekla se smíchem vedoucí podniku Johanna Kolariková. Česká výprava přišla v pondělí údajně kolem 01:30 a poslední vytrvalci opouštěli podnik před půl desátou dopolední.

Reklama