Hlavní obsah

Hokejisté se na úvod MS 2006 potkají s Finy, Lotyši a Slovinci

Soupeři českých hokejistů v základní skupině mistrovství světa v Rize 2006 budou týmy Finska, domácího Lotyšska a Slovinska. Rozhodl o tom úterní los v dějišti turnaje v lotyšské metropoli. Světový šampionát se uskuteční od 5. do 21. května a úřadující mistři světa se představí ve skupině A v nové hale, která se teprve v Rize dostavuje.

Článek

"Obecně se dá říci, že tato skupina je pro nás mnohem příznivější než v posledních dvou letech," řekl ČTK generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. Na právě skončeném světovém šampionátu v Rakousku i na mistrovství před rokem v Praze totiž Česko v úvodních dvou fázích turnaje narazilo pouze na jednoho či dva soupeře ze skupiny hlavních favoritů vrcholné akce sezóny.

Tentokráte hned v základní skupině narazí na Finsko a v osmifinálové části na trojici postupujících celků z déčka, ve kterém se představí Kanada, USA, Dánsko a Norsko. Čeští hokejisté si tak téměř jistě na šampionátu zopakují souboj s Kanaďany, které ve Vídni zdolali ve finále, a také se Spojenými státy americkými, které vyřadili ve čtvrtfinále.

"Navíc je pravděpodobné, že celý šampionát zahájí náš zápas s Lotyšskem. Bezprostředně po losu o tom mluvil i prezident mezinárodní federace René Fasel," uvedl Urban, jenž se losování zúčastnil společně s předsedou českého hokejového svazu Vratislavem Kulhánkem.

Losování v historickém sále 700 let staré budovy

Ve skupině B se představí Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina a Itálie, v "sovětské" skupině C změří síly Slovensko s obhájci bronzu z Ruska, Běloruskem a Kazachstánem. "Právě tato skupina společně s lotyšskou měla v sále velký aplaus," všiml si svazový generální sekretář.

Losování, při kterém bylo šestnáct účastníků rozděleno do čtyř košů podle žebříčku Mezinárodní hokejové federace, se uskutečnilo v historickém sále 700 let staré budovy Giuld. Pořadatelé měli stejně jako jejich předchůdci možnost dva celky nasadit přímo do skupin. Využili toho ve svém případě a u Ruska. Oba národní týmy se tak mohou potkat až v play off.

Složení základních skupin na mistrovství světa v Lotyšsku:
Skupina A:Česká republika, Finsko, Lotyšsko, Slovinsko.
Skupina B:Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina, Itálie.
Skupina C:Slovensko, Rusko, Bělorusko, Kazachstán.
Skupina D:Kanada, USA, Dánsko, Norsko.

Reklama

Související témata: