Hlavní obsah

Kdo to nezažil, nepochopí, jásal Sýkora

PRAHA

Dva dny po triumfu na vídeňském šampionátu byl Petr Sýkora pohlcen vírem mistrovských oslav, které zažil už před šesti lety po MS v Lillehammeru. Tentokrát si je ale užíval s mnohem větší intenzitou. "Pro mě bylo nejdůležitější se na mistrovství vůbec dostat. Chtěl jsem, aby mě táta viděl na vlastní oči na ledě," tvrdil Sýkora.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Sýkora.

Článek

"No a když už jsem byl ve Vídni, tak jsem měl strašnou touhu to s klukama celé vyhrát. Pro všechny lidi, kteří mi celou dobu mojí kariéry pomáhali."

Sýkora se při výluce v NHL na rozdíl od většiny svých reprezentačních spoluhráčů v minulé sezóně neobjevoval na extraligových stadiónech. Působení v ruském Magnitogorsku jej ale psychicky zocelilo. "Člověk vidí úplně jiný přístup k hokeji i k životu. Byla to cenná zkušenost," pousměje se Sýkora, jenž má od Rusů nabídku i na příští sezónu. "Ale snad už začne NHL, ta se nedá ničím nahradit."

Pocity velkolepého triumfu prožíval český forvard před pár sezónami i v zámoří. S New Jersey tehdy vyrval Stanley cup Dallasu. "Pořád hlásím, že je pro mě Stanleyův pohár největším úspěchem kariéry, ale vítězství ve Vídni je srovnatelné," nechal se Sýkora unést. "Po tom, co jsme předvedli a táhli za jeden provaz už od přípravy. V začátcích jsme nedávali moc gólů, ale mančaft se semknul při zápase s Amíkama, který jsme otočili ze stavu 0:2. Kdo to nezažil, nepochopí," vykládal rozradostněně.

Plzeňský odchovanec možná už ani nečekal, že podobnou radost zažije. "Makali jsme jako mužstvo, neměli jsme hvězdu, která by rozbourala bodování, ale skvělou partu, co to ubránila. Lidi na nás můžou být hrdí," přemýšlel uprostřed mohutných oslav.

Dlouhovlasý hokejista už se také hodně těšil na své dva psí miláčky - dobrmany Matese a Bibi. "Hrozně bych si přál, aby už bylo léto, teplé počasí a já s nimi mohl lítat někde venku. Určitě co nejdřív poletím do Ameriky. Tahle sezóna byla dost vyčerpávající, aspoň měsíc si chci dát klid."

Reklama

Související témata: