Hlavní obsah

Světové šampióny lákají kluby z ciziny

Martin KézrPrávo

Hokejoví fanoušci se musí připravit na odliv hvězd. Šampióni z Vídně totiž dostávají lákavé nabídky, především z Ruska a Švýcarska. Naprostá většina z nich má k tomu ale závazky v NHL, takže při obnovení zámořské soutěže by minimálně dvě třetiny zlatého mužstva ihned opouštěly Evropu.

Článek

Hráči zatím ohledně svých příštích evropských angažmá vyčkávají, přitom kluby by už teď chtěli uzavírat smlouvy na celou sezónu. Především Omsk touží k Jaromíru Jágrovi získat hráče, s nímž si hokejově rozumí a na šampionátu si vyhlédli Straku.

"Zatím je to jen v informativní poloze, případná jednání povede můj agent Henyš, ale smlouvu bych podepsal jen po dobu výluky NHL, stejně jako to udělal Jarda," vysvětluje Martin Straka, jenž ví i o lukrativní nabídce ze Švédska.

Bohatí šéfové ruských klubů se ale předhánějí, kdo uloví větší hvězdu. Magnitogorsk, kde si kanadský kouč King začíná budovat nové mužstvo, hodně stojí o Tomáše Vokouna. Pokud by český brankář kývnul, mohl by nastupovat za stejný klub jako Petr Sýkora, který se ale ještě nevyslovil, zda by podstoupil další rok ruské anabáze.

O Špačka zájem ve Švédsku a Švýcarsku

Ze superligy, která jako jediná soutěž v Evropě nabízí miliónové příjmy v dolarech, se ozvali také zájemci o Petra Čajánka. Dynamo Moskva si na seznam nejžádanějších posil zapsalo Václava Prospala s Radkem Dvořákem. "Všechno záleží na vývoji v NHL, v polovině května není nutné se rozhodovat," shodují se hokejisté, kteří mají platné smlouvy za oceánem.

"Taky mojí prioritou je rozhodně NHL, tam bych chtěl hrát, ale pokud se liga za oceánem zase nerozjede, budu hledat angažmá v Evropě," přiznává i obránce Jaroslav Špaček, který už registruje zájem švédského Färjestadu i švýcarských celků z Klotenu a Davosu, jenž by rád získal rovněž Martina Ručinského. V Curychu si zase vyhlédli Václava Varaďu.

Hnilička zůstane v extralize

Marek Židlický je při nečinnosti v zámoří předběžně dohodnutý na pokračování v dresu IFK Helsinky, stejně tak je František Kaberle připraven navázat na angažmá ve švédském MoDo, kam šel na sklonku této sezóny. Naopak pro jeho bratra jsou připraveny peníze bohatých ruských klubů. "Zaznívají závratné sumy, ale já zatím mlčím," přiznal Tomáš Kaberle už během MS.

Ruské kluby vábí rovněž Pavla Kubinu, Josefa Vašíčka, Jana Hlaváče či Radima Vrbatu, jistotu setrvání v moskevském CSKA má Jan Hejda. Z několika nabídek z ciziny si vybere příští působiště gólman Adam Svoboda.

Naopak liberecký brankář Milan Hnilička prohlašuje, že s určitostí zůstane v extralize. Stejně tak je rozhodnutý jeho spoluhráč z klubu Jiří Fischer, pokud se NHL neprobere ze stavu klinické smrti. Podobný plán hrát dál doma mají i litvínovský Jiří Šlégr a sparťan David Výborný.

"Situace v zámoří se mi zdá hodně špatná, ale třeba přes léto dojde k nějakému zásadnímu posunu," doufá útočník Aleš Hemský, jenž je jinak připraven s Petrem Průchou pomoci Pardubicím při obhajobě titulu.

Reklama