Hlavní obsah

Hokejisty by na MS mohla posílit ještě řada hráčů z NHL

STOCKHOLM

V kádru hokejové reprezentace připravující se na mistrovství světa je v současnosti třicet hráčů, až polovina z nich se však nemusí startu na šampionátu v Lotyšsku dočkat. Kouč Alois Hadamczik pečlivě sleduje vývoj prvního kola Stanleyova poháru, odkud by mohla přijet řada posil.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Reprezentaci by na MS mohl posílit i Václav Prospal.

Článek

V případě, že z boje o prestižní trofej vypadnou New York Rangers, Montreal, Tampa či Edmonton, může národní tým teoreticky doplnit klidně i deset hokejistů.

Nejhůře jsou na tom aktuálně Rangers, kteří prohrávají s New Jersey 0:3 na zápasy a již v sobotu pro ně může skončit sezóna. Do Lotyšska by sice určitě nejeli zkušení Jaromír Jágr, Martin Ručinský a Martin Straka, zbývající čtveřice týmu z Mannhattanu je ale ve hře a Hadamczik je s hokejisty v kontaktu. Rád by pozval Petra Průchu, Michala Rozsívala a zřejmě i Marka Malíka s Petrem Sýkorou.

Vedení českého týmu pozorně sleduje i sérii Caroliny a Montrealu, ve které nastupuje pětice českých hráčů. Z Caroliny přichází v úvahu osvědčený reprezentant František Kaberle a Josef Vašíček, jehož případný start by ale zřejmě komplikoval potřebný souhlas vedení Hurikánů.

Urostlý centr totiž většinu sezóny promarodil a na led se vrátil dříve, než se předpokládalo. Nedá se proto vyloučit, že klub bude chtít, aby se v zámoří doléčil jako Radek Martínek, Radim Vrbata a Rostislav Olesz, kterým jejich zaměstnavatelé start na MS zakázali. Z Montrealu má Hadamczik zájem o všechny tři útočníky Radka Bonka, Jana Bulise a Tomáše Plekance.

Obhájce je krok od vyřazení

Krok od vyřazení je i Tampa. Obhájce Stanleyova poháru prohrává 1:3 s Ottawou, v jejímž dresu se daří Martinu Havlátovi. V případě, že by byli zdravotně v pořádku, mohli by se v Rize představit Pavel Kubina a Václav Prospal. Podobně jako Tampa je na tom i Nashville, odkud již svou účast přislíbil Martin Erat. Nepravděpodobné ale je, že by s ním přijel Marek Židlický, jenž má zdravotní problémy. Sezóna již skončila pro brankáře Tomáše Vokouna.

Česká minikolonie obléká i dres Edmontonu. Obránce Jaroslav Špaček však po olympiádě už svou reprezentační kariéru prakticky ukončil, útočníci Radek Dvořák a Aleš Hemský by teoreticky přijet mohli. Oilers však hrají s Detroitem nerozhodně 2:2 a jejich šance na postup do druhého kola jsou stále otevřené, stejně jako v případě dalších týmů s českými krajánky.

V úvahu například přichází povolání obránce Romana Hamrlíka (Calgary) či útočníků Milana Hejduka (Colorado), Aleše Kotalíka (Buffalo) a Milana Michálka (San Jose). Některé kluby, jako například San Jose či Colorado, ale v sérii vedou a jen jeden úspěch je dělí od postupu. Všechny série prvního kola končí nejpozději ve čtvrtek 4. května, den před zahájením mistrovství světa.

Vedení české reprezentace plánuje oznámit nominaci na šampionát, na kterém bude obhajovat zlaté medaile z Vídně, v úterý dopoledne. Dá se tak čekat, že několik míst zůstane na soupisce volných.

Reklama