Hlavní obsah

Výborného těší být rekordmanem

Pětinásobný mistr světa David Výborný je prvním hokejistou, který překročil hranici 200 utkání za samostatnou českou reprezentaci. Další přidá během světového šampionátu v Lotyšsku. "Kdybych o tom před odletem na turnaj do Švédska nečetl v novinách, vůbec bych to nevěděl. Myslel jsem, že mi tak ještě deset utkání do dvoustovky chybí," přiznal 31letý útočník.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

David Výborný (vpravo) na tréninku české reprezentace ve Vídni.

Článek

Nejraději vzpomíná na úspěšné finálové duely mistrovství světa, kterých při svých dosavadních deseti startech zažil hned pět a loni ve Vídni dokonce vedl tým za zlatem jako kapitán.

"Je hezké, že se mi podařilo odehrát tolik utkání za národní mužstvo a mám z toho radost, ale na druhou stranu se k tomu nijak neupínám," řekla opora zámořského Columbusu. Jubilea dosáhl český hokejista symbolicky ve Stockholmu, kde před třinácti lety debutoval.

"Je to už dávno, ale dobře si na to vzpomínám, trenér Hlinka mě po dvacítkách vzal jako talentovaného juniora poprvé do áčka a při mé premiéře jsme porazili Rusko vysoko 6:1," vybavil si Výborný.

Tym kolem Výborného není letos tak zkušený

Reprezentačním rekordmanem historie zůstává Jiří Holík, jenž má na kontě 319 startů za tehdejší Československo, následují Oldřich Machač (293) a Vladimír Martinec (289). "Jejich počty pro mne nejsou dosažitelné, to bych musel odehrát všechny zápasy v sezóně, ale já už jsem šest let v Americe a jezdím jen na konci sezóny na mistrovství světa. Takže mi to přibývá pomaleji," říkal Výborný.

Do Rigy jede opět jako kapitán, i když tentokrát tvoří tým kolem něj vesměs mnohem méně zkušení hráči, než byl zvyklý. "Ale to je normální generační obměna," nelámal si hlavu s výrazně pozměněným kádrem. Hlavní podíl na něm má množství omluvenek, stálice reprezentačních výběru ale nad podobným krokem ani na moment neuvažovala.

"Myslím, že většina kluků chce za nároďák hrát, když jsou zdraví, u mě je to stejné. Rozhodnutí jet bylo automatické," přiznal, že si konec sezóny bez světového šampionátu příliš nedovede představit.

Reklama